KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fågelobservationer



Senaste observationer

Lärkfalk i närområdet

En Lärkfalk har nyligen varit synlig i området runt Västeråkers - Högby. Det är en ny art för området, som bevakas av Kaggens Natursida. Lärkfalken identifierades genom kikare och tack vare dess läte. Den har nämligen ett läte som liknar göktytans. Apropå göktyta, så har vi också en häckning av göktyta i området.

Notisens datum: 2025-06-11

Vaktel

Familjenamn:Fasanfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Phasianidae
Vetenskapligt namn:Coturnix coturnix
Engelskt namn:Common quail
Taxonomi:Vaktel omfattar egentligen fem olika underarter och nominatformen kallas ibland för "Vanlig vaktel" (Coturnix coturnix coturnix). Vanlig vaktel häckar framför allt i Europa och nordvästra Asien. Övriga underarter förekommer i delar av Afrika.
Häckningsområde:Vakteln påträffas årligen i Götaland och Svealand samt delar av Norrland.
Flyttvanor:Vakteln är en flyttfågel och de nordeuropeiska fåglarna övervintrar i Afrika.
Storlek:Längd: ca 17 cm, vingspann: ca. 34 cm och vikt: ca 100 g.
Fältkännetecken:Vakteln är en liten spräcklig hönsfågel med rostbruna, grå och svarta fläckar samt gula streck i fjäderdräkten. Vakteln är svår att få syn på eftersom den är liten och kamouflagefärgad samt gärna håller till nära marken i sädesfält. Om den blir skrämd, flyger den inte iväg i första hand utan springer försiktigt på marken tills den är i säkerhet.
Läte(n):Vakteln hörs oftare än den syns och har ett mycket karakteristiskt läte, som hörs på långt håll i skymningen. Lätet låter ungefär som "plopp plopp-plopp" och det upprepas ca 5 gånger.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.