KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kinesisk trollhassel. Foto: Kaggen.
Januari. Kinesisk trollhassel (Hamamelis mollis),
2014-01-10. Läs mer.

Välkommen!

Välkommen till Trädgården under webbplatsen Kaggens Natursida.

Denna del av webbplatsen blev officiell den 11 april, 2013 och innehåller in­for­ma­tion om vackra, lättodlade och/eller intressanta trädgårdsväxter. Träd­gårds­skötsel är en mycket trevlig, nyttig och avkopplande hobby. Man kan ge denna hobby en extra dimension genom att samla in fröer från favorit­växter till det egna behovet och för att dela med sig av till släkt och vänner. Syftet med Träd­gården är bl.a. att ge information om hur man lättast kan föröka sina växter genom att samla in fröer, lökar, knölar, bulbiller eller sticklingar. Informationen och bilderna kommer från vår trädgård i närheten av Uppsala om ej annat anges. Odlingszonen uppskattas till mellan två och tre, eftersom trädgården ligger nära Mälaren.

De som har intresserat sig för trädgård under några år, har säkert märkt att priserna på fröer har ökat markant under de senaste åren, samtidigt som antalet fröer i fröpåsarna har minskat kraftigt. Dessutom utvecklar fröfirmorna s.k. F1-hybrider, som gör det mindre intres­sant att samla in fröer för eget bruk, eftersom de nya plantorna får andra egenskaper, som oftast är sämre, än ursprungsplantornas.

Kaggens natursida kommer att uppdateras regelbundet och i rutan till vänster kan man se vilka poster, som senast uppdaterades och hur växterna är indelade på denna webbplats. Målet är att det ska finnas bilder på blommor, bladverk, frön, frökapslar och småplantor samt eventuella lökar och knölar m.m. för alla växter, som finns med i avsnittet om Träd­gården.

Bilder och information i avsnittet Trädgården på Kaggens Natursida får användas enligt de villkor, som gäller för Creative Commons Sverige Licens 2.5. Se nedan.

Kaggen & Irja

<strong>Bildspelets startbild för januari,</strong> som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Vi har äntligen haft en vit Julhelg, som dock töade bort till Nyårsafton, men nu har det fallit lite mer snö. Datum: 2022-01-05.
Bildspelets startbild för januari, som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Vi har äntligen haft en vit Julhelg, som dock töade bort till Nyårsafton, men nu har det fallit lite mer snö. Datum: 2022-01-05.
Snötäckta buskar från vänster: <strong>trollhassel</strong> (<i>Hamamelis mollis</i>), <strong>stjärnmagnolia</strong> (<i>Magnolia stellata</i>) och <strong>rhododendron</strong> (<i>Rhododendron</i> sp.). Datum: 2022-01-05.
Snötäckta buskar från vänster: trollhassel (Hamamelis mollis), stjärnmagnolia (Magnolia stellata) och rhododendron (Rhododendron sp.). Datum: 2022-01-05.
De <strong>japanska lyktorna</strong> (<i>Physalis alkekengi</i>) börjar se lite bedagade ut nu, men lyser fortfarande upp i trädgården i brist på annat. Datum: 2022-01-02.
De japanska lyktorna (Physalis alkekengi) börjar se lite bedagade ut nu, men lyser fortfarande upp i trädgården i brist på annat. Datum: 2022-01-02.
Vårt orangeri har stora fönster åt söder och utgör en del av garaget. På vintern räcker dock inte ljuset till utan kompletteras med ett par LED-strålkastare. Datum: 2022-01-02.
Vårt orangeri har stora fönster åt söder och utgör en del av garaget. På vintern räcker dock inte ljuset till utan kompletteras med ett par LED-strålkastare. Datum: 2022-01-02.
<strong>Apelsinträdet</strong> (<i>Citrus × sinensis</i>), som står i orangeriet, har börjat få många blomknoppar nu. Datum: 2022-01-04.
Apelsinträdet (Citrus × sinensis), som står i orangeriet, har börjat få många blomknoppar nu. Datum: 2022-01-04.
<strong>Limeträdet</strong> (<i>Citrus × aurantiifolia</i>), som står i orangeriet, har flera frukter, som börjar mogna nu. Datum: 2022-01-03.
Limeträdet (Citrus × aurantiifolia), som står i orangeriet, har flera frukter, som börjar mogna nu. Datum: 2022-01-03.
<strong>Citronträdet</strong> (<i>Citrus × aurantiifolia</i>), som står i orangeriet, har ett par frukter, som är mogna nu. Datum: 2022-01-03.
Citronträdet (Citrus × aurantiifolia), som står i orangeriet, har ett par frukter, som är mogna nu. Datum: 2022-01-03.
Växthuset är i princip stängt över vintern, men därinne står några krukor med växter, som kanske kan överleva. Häcken till vänster om växthuset är en <strong>vintergrön ligusterhäck</strong> (<i>Ligustrum vulgare</i> namnsort: Atrovirens). Datum: 2022-01-02.
Växthuset är i princip stängt över vintern, men därinne står några krukor med växter, som kanske kan överleva. Häcken till vänster om växthuset är en vintergrön ligusterhäck (Ligustrum vulgare namnsort: Atrovirens). Datum: 2022-01-02.
Vi brukar lysa upp <strong>silverpäronträdet</strong> (<i>Pyrus salicifolia</i>) på vintern även om man bör undvika alltför starkt ljus i trädgården under den mörka årstiden. Datum: 2022-01-05.
Vi brukar lysa upp silverpäronträdet (Pyrus salicifolia) på vintern även om man bör undvika alltför starkt ljus i trädgården under den mörka årstiden. Datum: 2022-01-05.
<strong>Månadens slutbild:</strong> Nu finns det lite snö på altanen, som hjälper till att lysa upp i vintermörkret. Grannens hus skymtar i bakgrunden. Datum: 2022-01-05.
Månadens slutbild: Nu finns det lite snö på altanen, som hjälper till att lysa upp i vintermörkret. Grannens hus skymtar i bakgrunden. Datum: 2022-01-05.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.