KNS-logotyp Naturreservat

Kaggens mobilsida


Kolla på en av Sveriges största dagfjärilar

I går (2015-06-26) var det fint "fjärilsväder" (varmt, soligt och vindstilla). Därför besökte jag naturreservatet Focksta, som ligger drygt 2 mil söder om Uppsala. Där fanns många olika fjärilar och jag såg väldigt många exemplar av aspfjärilen, som är en av Sveriges största dagfjärilar. När det blir bra väder igen, åk till Focksta naturreservat och kolla på denna spektakulära fjäril!

Datum: 2025-06-27


Fjärilsstigen (Nåsten)

Rapsfjäril. Foto: Kaggen
Maj, 2025 Rapsfjäril, som suger nektar från en maskros.
Denna sida är under uppbyggnad!!! Eftersom det har varit sparsamt med fjärilar under de tillfällen jag har besökt Fjärilsstigen, så ska jag återvända lite senare i sommar (2025) och försöka fånga lite fler fjärilar på bild.

För den som är intresserad av att se vackra fjärilar, är Fjärilsstigen en lämplig plats. Stigen är 3,3 km lång och går först utefter en gammal banvall (1,5 km) och vidare genom ett varierande landskap och lockar därför till sig många olika fjärilsarter. Om man vill se så många olika fjärilsarter som möjligt, ska man gå efter stigen när det är varmt (minst +17° C), soligt och vindstilla. Man bör också besöka stigen vid olika tillfällen (mitten av maj, slutet av juni och slutet av augusti). Man har rapporterat 59 arter av dagfjärilar och bastardsvärmare, vilket är drygt hälften av Sveriges alla arter. Efter stigen finns det stationer med olika informationsskyltar, som talar om vilka fjärilar, som det finns en god chans att se just där. Man bör dock hålla ögonen öppna hela tiden och inte gå alltför snabbt. Om man har tur, kan man få se den mycket spektakulära och sällsynta makaonfjärilen och chansen bör vara störst runt den andra stationen. Vid ett par av stationerna har man också ställt i ordning fikaplatser med bord och/eller bänkar.

Fåglar:

Spillkråka, domherre, koltrast

Växter:

Kungsängslilja

Övrigt:

Fjärilar:
  • Skogs- eller ängsvitvinge (maj, -25)
  • Rapsfjäril (maj, -25)
  • Citronfjäril (maj, -25)
  • Grönsnabbvinge (maj, -25)
  • Sorgmantel (maj, -25)
  • Berggräs- eller vitgräsfjäril (maj, -25)
Grod- och kräldjur:
  • Snok (maj, -25)

Några fler fakta:

  • Kommun, Skyddsår och Storlek: Uppsala, 2000 resp. 1754 hektar
  • Förvaltare och Markägare: Uppsala kommun resp. Uppsala Universitet, Svenska kyrkan, Kommunen, Staten och Privata
  • Skyddstyp: Naturreservat
  • Skötselplan: Naturvårdsverkets hemsida där man gör en sökning på Hågadalen-Nåsten.
  • Koordinater (WGS84) för parkeringen Hällens Gård: Norr 59.84102°, Öst 17.56997°

Hitta hit:

Fjärilsstigen, som ligger i Nåstens naturreservat, når man lätt från Uppsala. Man tar lämpligen buss eller cykel till Hällens Gård, som ligger i utkanten av Håga by, där startpunkten för Fjärilsstigen finns. Vid Hällens Gård finns också en mindre bilparkering.

Bilder från Fjärilsstigen (Nåsten)

Karta över Fjärilsstigen inom Nåstens naturreservat. Pilarna visar hur man först ska följa banvallen (blå prickar) och sedan strax före reservatgränsen vika av på den rödmarkerade stigen. De röda punkterna markerar start- och stoppunkter för fjärilsstigen.
September, 2024. Informationsskylt över Nåsten, som står på parkeringen vid Hällens gård.
September, 2024. Texten på informationsskylt över Nåsten.
September, 2024. Information om Fjärilarna. Det finns en väldigt bra folder med bilder på alla fjärilar, som man kan se runt fjärilsstigen, att hämta här.
September, 2024. Här finns mer information om Fjärilsstigen och om hur man kan lyssna till fjärilsexperten Bo Söderström egna ord om detta område, som anses vara en av Sveriges allra bästa fjärilslokaler.
Maj, 2025. Fjärilsstigen går delvis utefter den gamla järnvägsvallen för rälsbussen till Enköping. Läbyvad var den tredje hållplatsen på den resan och stationen öppnades den 14 maj 1912 och stängdes den 12 maj 1968. Tågtrafiken på sträckan lades ner officiellt år 1980.
September, 2024. Vid den första stationen ("Fjärilar med torgskräck") finns också en fikaplats med bord och bänkar. Följ trappan upp till höger i bilden, så hittar du fikaplatsen.
September, 2024. Utefter fjärilsstigen finns nio informationsskyltar, som tyvärr har blivit lite bedagade, men jag väljer ändå att visa dem här i bildspelet. Vid tre av dessa skyltar samt vid startpunkten finns mobilguider, som kan öppnas för mer information.

Om man tittar på bordsskivan lite uppifrån, ser man att den är utformad som en fjäril, dock har den inte sex ben. Bänkarna ska nog föreställa larver eller puppor.

Skylten visar två fjärilspar, skogs- och ängsvitvinge samt vit- och bergräsfjäril, som inom resp. par är svåra att skilja på. Detta illustreras på de två efterföljande sidorna.



Maj, 2025. En något bedagad vit- eller berggräsfjäril, som suger nektar från en maskros. Dessa båda arter är svåra att skilja från varandra.
Maj, 2025. Den övre fjärilen på den vänsta bilden är en skogs- eller ängsvitvinge, vilket man kan se på formen av den mörka fläcken. Den nedre fjärilen är en rapsfjäril, som man kan se på den högra bilden där den sitter på ett grässtrå. Skogs- och ängsvitvingar är närbesläktade och svåra att skilja på.
September, 2024. Efter några hundra meter kommer man till stigen, som leder ner till Läby bro och nu ser man även nästa fjärilsstation ("Eleganta svalstjärtar").
Maj, 2025. Vid den här stationen ("Eleganta svalstjärtar") kan man med lite tur få se några av våra snyggaste fjärilar. Här har man byggt en spång, som gör att man kan komma ut en bit i våtmarken närmast stigen och ha en större chans att se fina fjärilar.
September, 2024. Efter ytterligare några hundra meter ser man den gröna fjärilsskylten och här ska man vika av från banvallen.
September, 2024. Här finns den tredje fjärilsstationen, som kallas "Nektarrestauranger" och där har man möjligheter att lyssna på information om platsen genom mobilguiden.
September 2024. Man kan cykla på banvallen och parkera cykeln vid "Nektarrestauranger" för att sedan promenera om man vill se fjärilar på nära håll.
September, 2024. Om man ser en sådan här skylt, vet man att man är på Fjärilsstigen.
September, 2024. Vid den här fjärilsstationen ("Ena året här - andra året borta!") breder älggräset ut sig och här kan älggräspärlemorfjärilen lägga sina ägg, så att larverna får lämplig föda.
Maj, 2025. Kungsängsliljor finns i många naturreservat, som jag har besökt och även i det sanka området utefter Fjärilsstigen.
September, 2024. Den här fjärilsstationen kallas "Blåvingarnas Paradis".
Juni, 2025. Puktörneblåvinge vid "Blåvingarnas Paradis".
September, 2024. "En fika i solen" heter den här fjärilsstationen och det passar ju bra att man gör det på bänken här och samtidigt lyssnar på Bo Söderström.
Juni, 2025. Ovan: rutig buskmätare. Nedan t.v: ängsvitvinge eller skogsvitvinge. Nedan t.h. vinbärsfuks.
September, 2024. Den här stenen är fotograferad mellan fjärilsstationerna 6 och 8. D.v.s. i närheten av 7, "Fjärilspatrullen".
September, 2024 Den här fjärilsstationen kallas "Exklusiva juvelvingar" och här kan man bl.a. se bastardsvärmare, som egentligen inte är några dagfjärilar, men ändå flyger på dagen.
September, 2024 Här vid "Exklusiva juvelvingar" finns en annan stig, som via Rödmossen också leder till Hällens Gård efter 3,3 km.
September, 2024. Man passerar dessa mossprydda stenar innan man kommer fram till den sista fjärilsstationen.
Juni, 2025. Kvickgräsfjärilen gjorde själ för namnet, den var kvick på att förflytta sig mellan olika grässtrån.
Maj, 2025. Grönsnabbvingen är en liten fjäril, som det är svårt att fotografera ovansidan på. Den är väldigt vacker med sin ovanligt gröna nyans på undersidan av vingarna. Den vänstra bilden visar att grönt kan vara en bra kamoflagefärg.

Klicka här för mer information om bildens motiv.

September, 2024. Så har vi kommit fram till "Här finns allt", som är den sista Fjärilsstationen på fjärilsstigen. Nu har man tre möjligheter. Man kan gå tillbaka samma väg, som man kom på. Man kan vika av mot Rödmossen och Hällens Gård vid föregående fjärilsstation. Om man kommer på cykel, kan man också fortsätta söderut på skogsbilvägen, så kommer man efter 2,2 km fram till Stora Focksta där man kan cykla vidare österut mot Stabby Gård eller västerut mot Skärfältens.
Maj, 2025. Rapsfjäril, som suger nektar från en maskrosblomma. Sugsnabeln syns tydligt på denna bild. Svartpudringen runt vingribborna på vingarnas undersidor syns också tydligt och är karaktäristiska för rapsfjärilen. Detta är för närvarande bildspelets sista bild.

Klicka här för mer information om bildens motiv.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.