KNS-logotyp Naturreservat

Kaggens mobilsida


Kolla på en av Sveriges största dagfjärilar

I går (2015-06-26) var det fint "fjärilsväder" (varmt, soligt och vindstilla). Därför besökte jag naturreservatet Focksta, som ligger drygt 2 mil söder om Uppsala. Där fanns många olika fjärilar och jag såg väldigt många exemplar av aspfjärilen, som är en av Sveriges största dagfjärilar. När det blir bra väder igen, åk till Focksta naturreservat och kolla på denna spektakulära fjäril!

Datum: 2025-06-27


Hjälstaviken (fr. Parnassen)

Ägretthäger över Parnassen.
Juni, 2025. Ägretthäger, som flyger över Parnassen.
Denna sida är under uppbyggnad.

Hjälstaviken är välkänd bland alla fågelintresserade som en av Upplands bästa lokaler för fågelskådning. Hjälstaviken är en grund Mälarvik, som har kontakt med Ekolsundsviken via Hjälstaån. Området runt Hjälstaviken är mycket sankt till glädje för alla flyttande vadarfåglar. Flyttfågelstider under vår och höst är bäst för fågelskådning men Hjälstaviken kan erbjuda intressanta och spännande upplevelser under hela året. Det finns ett fågeltorn i två plan, ett gömsle och flera lämpliga observationsplatser (t.ex. Kvarnberget). Fågeltornet ligger 1,3 km från Hårbyparkeringen och gömslet ligger 1,2 km från parkeringen vid Parnassen. På den här sidan beskrivs Parnassen och gömslet, som man lättast når från parkeringen vid Parnassen. Man kan även promenera runt hela viken, vilket är en sträcka på drygt 8 km.

Fåglar:

Här listas enbart fåglar jag har observerat. Betydligt fler fåglar har rapporterats från området, som dagligen besöks av många fågelskådare.
  • Gråhäger, ägretthäger, vattenrall
  • Enkelbeckasin, tofsvipa, skogssnäppa
  • Brun kärrhök, fiskgjuse, havsörn
  • Fiskmås, fisktärna, skräntärna
  • Gulärla, ladusvala, gärdsmyg
  • Härmsångare, sävsängare, rörsångare, vassångare, näktergal
  • Skäggmes
  • Steglits, sävsparv

Växter:

Hagtorn, Svärdslilja, Vattenblink.

Övrigt:

Ett varmt tack till PJ (Per-Johan Ulfendahl), som har hjälpt till med att hitta och identifiera de flesta av fåglarna, vilka finns listade ovan.

Några fler fakta:

  • Kommun, Skyddsår och Storlek: Enköping och Håbo, 1982 0ch 2016 resp. 808 hektar
  • Förvaltare och Markägare: Länsstyrelsen i Uppsala resp. Uppsala Universitet, Svenska kyrkan, Kommunen, Staten och Staten och Privata
  • Skyddstyp: Naturreservat och Natura 2000
  • Skötselplan: Naturvårdsverkets hemsida där man gör en sökning på Hjälstaviken.
  • Koordinater (WGS84) för parkeringen vid Parnassen: Norr 59,65405°, Öst 17,38636°

Hitta hit:

Om man kommer från Uppsalahållet tar man väg 55 till Litslena-korsningen, där man kör av mot Ekolsund på väg 263. Efter ca. 7 km tar man av till vänster vid skylten "Naturreservat". Parkeringen ligger drygt 100 m från stora vägen.

Bilder från Hjälstaviken (fr. Parnassen)

Karta över Hjälstaviken. Parkeringen vid Parnassen ligger vid P3 och gömslet är märkt med en röd fyrkant.
Juni, 2025. Informationsskylt vid ingången till Parnassen.
Juni, 2025. Närbild på informationsskylten vid ingången till Parnassen.
Juni, 2025. Stigen fram till Parnassen går genom lummig grönska och fågelsång.
Juni, 2025. Här stöter man på en informationsskylt vid stigen, som handlar om Parnassen och Ekolsunds slott. Slottet ligge på andra sidan av väg 263 och omges av ett arboretrum, som kan vara värd ett besök för den naturintresserade.
Juni, 2025. Efter en kort promenad, ser man att stigen öppnar sig och man börjar se själva Hjälstaviken.
Juni, 2025. Nu har man en fin utsikt över hela Hjälstaviken från Parnassen.
Juni, 2025. Om man zoomar in, kan man se taket på Gömslet, som smälter in fint i naturen, tack vare arkitektur och växtlighet på taket.
Juni, 2025. Bilder på fiskgjuse, som spanar efter ett lämpligt byte över den södra delen av Hjälstaviken liksom havsörnen (nedre bilden till höger).
Juni, 2025. Kraftledningar över Hjälstaviken och Långa (WWF-) spången, som leder till Gömslet eller vidare till Kvarnberget.
Juni, 2025. På vägen ut mot spången hittades denna vackra grästuva bland smörblommorna.
Juni, 2025. Utefter vasskanten växer massor av svärdsliljor.
Juni, 2025. Närbild på blommande svärdslilja.
Juni, 2025. Några fåglar vi såg utefter spången och i Gömslet. Fr vänster till höger: gulärla, sävsångare, sävsparv (hane) och en ladusvala, som bygger bo i Gömslet.
Juli, 2025. En fisktärna lämnar bron över Hjälstaån, när vi kommer fram till den och på taket till Gömslet har fiskmåsen ungar, varav en kom med på bilden.
Juni, 2025. Vi såg många skäggmesar, men tyvärr ville de inte visa sig från sin vackraste sida.
Juni, 2025. På tillbakavägen mot Parnassen flyger en ägretthäger över oss.
Juni, 2025. Efter en fin förmiddag med en intressant promenad från Parnassen till Gömslet och tillbaka igen, passar det utmärkt med en fika vid bordet intill parkeringen. Per Johan och Kerstin Ulfendahl har godkänt bilden.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.