KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Blå bergvallmo

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnMeconopsis betonicifolia
VäxtfamiljVallmoväxter (Papaveraceae)
Engelskt namnHimalayan Blue Poppy
UrsprungVästra Kina och Tibet
Allmän informationBlå bergvallmo är flerårig och blommar i juni-juli. Växten blir ca 1 m hög, men inte så omfångsrik. Varje planta brukar få 2-4 blommor. Växten trivs i skuggiga eller halvskuggiga lägen med fuktighetshållande men väldränerad jord. Jorden får aldrig torka ut helt. När blå bergvallmo vissnar ner på hösten, skall man låta de torra bladen ligga kvar som skydd tills de nya bladen kommer upp nästa vår igen.

LjusbehovTrivs i skugga. Skugga
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 1:1. Bergsvallmons blå färg är en av de intensivaste man träffar på i växtriket och kronbladen verkar nästan vara gjorda av siden. Några plantor av denna växt på rätt plats i trädgården ger ett absolut oslagbart intryck.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 1:2. Samla in frön av blå bergvallmo på eftersommaren när frökapslarna är bruna och har börjat öppna sig i toppen. Då kan fröna, som är mycket små, hällas ut på ett fat. Låt sedan fröna torka ytterligare en vecka i rumstemperatur. Så ut fröna på någon form av planteringsjord uppblandad med lite sand. Detta bör göras i april så att fröna kan stratifieras (utsättas för omväxlande hög och låg temperatur) utomhus. Småplantorna växer långsamt, men bör planteras om när de är tillräckligt stora för hantering. Plantorna kan sättas ut andra året och brukar blomma tredje året.

Jag har vid flera tillfällen köpt frön av blå bergvallmo och lyckats få dem att gro efter stratifiering, men småplantorna har aldrig överlevt. För ett par år sedan (2008) hittade jag en planta med frökapslar i en skuggig trädgård bland rhododendron och barrträd i en s.k. vedlund. Jag tog några frön och planterade dem året efter och den här gången överlevde småplantorna. Efter ytterligare ett år planterade jag ut dem och försökte efterlikna betingelserna där moderplantan hade växt. Förra året blommade de för första gången och är numera min absoluta favoritblomma. Jag vet dock inte säkert vilken art det är, som jag odlar, eller om det är en fertil hybrid.

Bilden ovan visar omogna frökapslar till vänster och en mogen frökapsel med frön till höger. Längden av hela skalstrecket motsvarar 5 mm.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 1:3. Fröna till småplantor på vänsta bilden såddes i början av april (2012). Sådden stratifierades och fröna grodde efter ca en månad. Omplanteringen gjordes i juni och plantorna fotograferades i mitten av juli. Sedan sattes plantorna i blomlådor i september och förvarades under ett lövtäcke i vårt ouppvärmda växthus över vintern och de kommer att planteras ut i år (2013).

Plantan på högra bilden har stått ute några år nu och blommade första gången år 2012 (se bilder ovan) och det ser lovande ut inför årets (2013) säsong.

Allmänna kommentarerBlå bergvallmo anses med rätta vara en av trädgårdens vackraste växter.

LänkMeconopsis: Welcome to my Blue Heaven.
Referenser1. Kjell Andersson, Tore Hagman & Peter Korn, 2013. Himalayas drottning. Natur & Trädgård, 1:24-35.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.