KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Vintergäck

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnEranthis hyemalis
VäxtfamiljRanunkelväxter (Ranunculaceae)
Engelskt namnWinter aconite
UrsprungCentraleuropa till norra Irak
Allmän informationVintergäck blommar tidigt och är en av de första växterna, som dyker upp på våren med sina 6 lysande gula hylleblad över en krans av gröna stödblad. Vintergäck trivs bäst där det inte växer gräs och där kan den fröså sig till stora bestånd. Växten blir 10-15 cm hög och blomman har en diameter på 3-4 cm. Blomman har ca 35 ståndare.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidmars, april
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 161:1. Figuren visar blommande vintergäck där man kan se de gröna stödbladen, de gula hyllabladen och tre av de rörformade kronbladen. Datum: 2011-04-10.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 161:2. Figuren visar: A. En utblommad vintergäck med 6 frökapslar (s.k. baljkapslar) där tre av dem har öppnat sig. Fröna är här färdiga att skördas; B. Frön och baljkapselskal, som har eftertorkat i rumstemperatur; C. Delförstoring av fröna. Längden av hela skalstrecken motsvarar 1 cm resp. 3 mm. Nästa vår ska grobarheten testas. Datum: 2016-05-30 (A) och 2016-09-23.

Bilder från andra platserOdling
Bild- kommentarerFig. 161:3. Bilden visar förvildade plantor av vintergäck, som bilder en tät matta med de bruna löven som bakgrund. Mycket vackert! Plats: Wiks slottspark, ca 20 km SV om Uppsala. Datum: 2018-04-17.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.