KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Rosenflockel

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnEutrochium purpureum
VäxtfamiljKorgblommiga växter (Asteraceae eller Compositae)
Engelskt namnKidney-root, sweetscented Joe-Pie weed, sweet Joe-Pye weed, gravel root, or trumpet weed
UrsprungSydöstra Kanada och östra USA.
Allmän informationRosenflockeln är en fin höstväxt när man inte har så mycket annat i trädgården som blommar. Växten blir ca 2 meter hög. Dessutom drar den till sig fjärilar, humlor, bin och blomflugor. Rosenflockeln vill ha fuktig jord och slokar med bladen om den står för torrt.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Blomningstidseptember
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 100:1. Rosenflockeln blir med tiden mycket omfångsrik (A) och kan behöva delas. Exemplaret på bilden står i halvskugga, men den blommar ändå varje höst. De vinröda blommorna sitter i flock (B) som namnet antyder. De vita trådarna, som sticker ut ur blomman är ståndarknappar.

Förökning genom delningRosenflockel förökas bäst genom delning av plantan. Lättast är att gräva upp hela plantan på våren och dela rotsystemet med en vass spade. Man kan ochså försöka hacka loss ett sidoskott, men det är svårt eftersom växten har ett mycket hårt rotsystem. Å andra siden behöver man inte få loss så mycket av rötterna för att den ska ta sig igen, bara man håller växten fuktig under första säsongen.

Bilder på skadedjurSkadedjur
Bild­kommentarerFig. 100:2. Vid fuktigt väder kryper trädgårdssnäckor ofta upp på stammen av rosenflockeln och sedan äter de av de späda bladen. Notera hålen i bladet på bilden. Vid regnväder bör man alltså inspektera plantan och plocka bort snäckorna.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.