KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Vild vitlök

KategoriExotiska perenner
SekundärkategoriKryddväxter
Latinskt namnTulbaghia violacea
VäxtfamiljAmaryllisväxter (Amaryllidaceae)
Engelskt namnSociety garlic or pink agapanthus
UrsprungSödra Afrika
Allmän informationVild vitlök kan betraktas både som prydnadsväxt och som kryddväxt. Hela växten är ätlig och smaken påminner, som namnet antyder, om vitlök. Blommorna kan användas för att dekorera sallader och hackade blad kan användas i en dressing. De enskilda blommorna blir inte så stora (1-2 cm i diameter), men varje blomställning innehåller 10-20 vackert ljuslila blommor. Växten är mycket vacker med sina smala och ljusgröna blad med gulvita kanter och de eleganta blommorna. Växten är inte vinterhärdig i vårt klimat, utan bör odlas i kruka, som ställs på en sval (men gärna ljus) plats under vintern och då behöver den inte mycket vatten.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 111:1 A. Vild vitlök passar bäst att odla i krukor, som med fördel kan ställas utomhus på sommaren. Krukorna på bilden har fått flytta in, eftersom frosten kan komma när som helst nu. B. Närbild på den vackra blomställning av vild vitlök. Datum: 2015-10-02 resp. 2014-08-02.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 111:2. Uppförstorad blomma av vild vitlök. Blomman är mycket vacker med sin ljust rödlilla färg och typiska liljeutseende. Blomman har en diameter på 15-20 mm och är ca 20 mm lång. Blomställningen (se ovan) brukar innehålla ca 15 blommor. Datum: 2016-10-01.

Förökning med frönVild vitlök kan förökas genom frösådd om man lyckas få frön att mogna fram.

Förökning med lökarVild vitlök kan också förökas genom att man delar på plantan, som efter några år kommer att innehålla många lökar.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.