KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Vintergröna

KategoriHärdiga perenner
SekundärkategoriOgräs
SynonymerVinca
Latinskt namnVinca minor
VäxtfamiljOleanderväxter (Apocynaceae)
Engelskt namnDwarf periwinkle or lesser periwinkle
UrsprungCentrala och södra Europa, Kaukasus, Krim och Mindre Asien.
Allmän informationVintergröna är utan tvekan en värdefull prydnadsväxt i trädgården, men man måste se upp så den inte blir ett svårutrotat ogräs om den får sprida sig ohämmat. Vintergrönan har vackert ljusblå blommor på våren och ett blankt fint bladverk som är vintergrönt. Vintergrönan är en krypande buske som sprider sig genom utlöpare (revor) och den trivs i både skugga och halvskugga. Växten kan även blomma på hösten, men inte så rikligt.
LjusbehovTrivs i skugga. Skugga
BlomningstidApril, maj
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 112:1. Bilden visar närbild på blommor (A), bladverket med en utlöpare (B), vitsippor, som för en ojämn kamp mot vintergrönan (C) och en blåsippsplanta, som håller på att kvävas av vintergrönan(D). Datum: 2015-04-27 (A och B) samt 2015-05-05 (C och D).

Förökning med frönVintergröna sätter sällan frukt utan förökar sig vegetativt genom sina rotslående revor.

Förökning genom delningVintergrönan kan mycket lätt förökas genom att man lyfter upp en reva och försöker få med lite rötter med hjälp av en planteringsspade. Plantera revan och håll rotsystemet fuktat under en tid.

Allmänna kommentarerVintergönan blir lätt ett ogräs eftersom revorna är svåra att slita upp och de trasslar in sig i varandra till en matta, som är förvånsvärt robust. Kontrollera växtplatsen en gång om året, så att det inte blir för stor yta att rensa.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.