KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Flocknäva

KategoriHärdiga perenner
SekundärkategoriStenpartiväxter
Latinskt namnGeranium macrorrhizum
VäxtfamiljNäveväxter (Geraniaceae)
Engelskt namnBigroot geranium, Bulgarian geranium and rock cranesbill
UrsprungBalkan och sydöstra Alperna
Allmän informationDet finns många trevliga trädgårdsväxter inom familjen näveväxter. Flocknävan är en fin stenpartväxt, som blommar mycket rikligt och har ett vackert bladverk. Bladen blir 5-7 cm i diameter och har en aromatisk doft, som påminner om tallbarr. Blomställningen blir ca 40 cm hög och bladverket blir ca 20 cm högt. Trivs på mager jord och i torra lägen. Flocknävan är en mycket fin marktäckare, som snabbt täcker stora ytor. Ogräs har svårt att tränga igenom en matta av flocknäva.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
BlomningstidJuni
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 120:1. Bilden visar blommor (A) och bladverk (B) av flocknäva. I bild C syns en uppförstorad blomma efter ett lätt duggregn och D visar flocknävor mot en bakgrund av blodhassel, som ger en effektfull kombination. Blommorna blir ca 3 cm i diameter och är vita till ljusrosa. Datum: 2015-06-18 (A och B) samt 2015-06-19 (C och D).

Förökning genom delningFlocknäva kan fröförökas, men eftersom den också sprider sig genom utlöpare är det enklare och snabbare att föröka den genom delning av plantan.

Referenser1. Helena Jauhiainen, 2016. Bästa nävorna utsedda. Natur & Trädgård, 2:46-57.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.