KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Ros, namnsort "Ingrid Bergman"

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnRosa hybrid ('Precious Platinum' × okänd fröplanta)
VäxtfamiljRosväxter (Rosaceae)
Engelskt namnRosa cultivar 'Ingrid Bergman'
UrsprungDet exakta urspunget är inte känt, men den togs fram i Danmark av Poulsen Roser.
Allmän informationRosen "Ingrid Bergman" är en storblommig rabattros, som även brukar kallas tehybridros. Ingrid Bergman är djupt mörkröd och har en sammetsglans, som ger en fantastisk lyster. Blommorna doftar väldigt fint men inte påträngande. Denna ros tycks trivas bra i lerjord om man lättar upp den med lite kompostjord och lägger på lite naturgödsel ibland.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidjuli, augusti, september
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 130:1. Rosen på bilden fanns i vår trädgård när vi flyttade in för nästan 20 år sedan, men den har aldrig blommat så rikligt som i år (2015). Kan det vara den milda vintern i kombination med en sval och fuktig vår. Den har inte heller angripits av ohyra i år. A, rosbusken står framför en bergtall och det finns lite iris i förgrunden. Busken är nu 150 cm hög har 10 blommor där den största är 15 cm i diameter. På varje stjälk sitter bara en enda blomma, men när nästa omgång av blommor kommer, så utvecklas ofta fler blommor på varje stjälk. Dess är dock är mindre. B, närbild på blomman tagen snett ovanifrån. C, närbild på blomman tagen från sidan.

Förökning med frönMånga rossorter är sterila hybrider och därför måste de förökas på andra sätt.

Förökning med sticklingarJag har ingen erfarenhet av att föröka rosor med hjälp av sticklingar, men det lär vara förhållandevis lätt. Nedan finns en länk till en webbplats där metoden beskrivs på ett mycket pedagogiskt sätt.

LänkHemodlat.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.