KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Flerårig spanskpeppar, namnsort Piri-Piri (African red devil)

SynonymerCilipeppar, fågelpeppar.
Latinskt namnCapsicum frutescens
VäxtfamiljPotatisväxt (Solanaceae)
Engelskt namnAfrican bird's eye chili
UrsprungBrasiliens, Colombias och Perus lågland (runt Amazonfloden).
Allmän informationPiri Piri är en vild form av "Greenleaf Tabasco", som fortfarande odlas i Afrika. Piri piri är en relativt snabbväxande sort med små avlånga och upprätstående röda frukter (ca 2,5-3 x 0,5-1,0 cm). Frukterna är ganska starka (ca 40 000 scovillegrader). Frukterna ska därför ändå hanteras med försiktighet. Frön och fröskaft bör tas bort före användning i matlagning om man inte vill ha en jättstark anrättning. Piri Piri går utmärkt att torka, eftersom fruktköttet är tunnt.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 134:1. Bilden visar en variant av Piri Piri, som heter "African Red Devil". Bild A visar hela plantan, som är krukodlad i växthus och man kan se både blommor och ett par omogna (gröna) frukter. Bild B visar en uppförstoring av blomman med sina mörklila ståndarknappar. Bild C visar de mogna (röda) frukterna, som blir 20-30 mm långa och 5-8 mm i diameter vid basen. Datum: A och B, 2015-07-23. C, 2015-10-05.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 134:2. Det är mycket lätt att ta vara på frön från chilipeppar och sedan odla upp nya plantor. Det är dock två saker man ska tänka på. För det första, var försiktig så att inte små fruktfragment eller fruktsaft kommer in i ögonen. Det svider fruktansvärt från de starkare sorterna. För det andra, fröna måste sås inomhus och senast i mars (helst redan i februari) för att hinna mogna fram i Svealand. Chiliplantan ska stå så varmt och soligt som möjligt för riklig skörd. Bild A visar torkade frukter av Piri Pir chili. Bild B visar några hela torkade och en torkad men öppnad frukt. Bild C visar en närbild på frön. Längderna av skalstrecken motsvarar 3 cm resp 5 mm. Datum: 2015-11-30.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 134:3. Småplantor av Piri-Piri. De stora plantorna till vänster är fyra veckor gamla och de små plantorna till höger är två veckor gamla D.v.s. fyra resp. två veckor efter sådd. Fröna grodde efter en vecka vid 23 °C. Notera den för t.ex. chili och tomater typiska "öglan" på de två främre plantorna från andra omgången. Plantorna från första omgångens sådd är färdiga att skolas om till egna krukor. Datum: 2016-02-29.

Allmänna kommen­tarerAlla medlemmar av släktet Capsicum, brukar kallas chilipeppar och detta släkte omfattar ca 30 arter och mängder av kultivarer.
Philippe Plöninge (se referens nedan) beskriver styrkan på flerårig spanskpeppar som "vulkanisk men med avsaknad av den eleganta fruktigheten, som både bär- och havannapeppar har".

Referenser1. Philippe Plöninge, 2004. Chilipeppar, Natur och Kultur/Fakta etc.
2. Barbro Forsberg & Stefan Lindberg, 2012. Het chili trivs i sand. Natur & Trädgård, 4:50-59.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.