KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Flaskfot

KategoriExotiska perenner
SynonymerFlaskjatrofa
Latinskt namnJatropha podagrica
VäxtfamiljTörelväxter (Euphorbiaceae)
Engelskt namnBottleplant shrub, Buddha belly plant, Guatemalan rhubarb, gout plant, goutystalk nettlespurge and
UrsprungTropiska Sydamerika
ToxicitetAlla delar av växten, men framför allt fröna, innehåller giftet curcin. Detta gift har använts för att bekämpa parasitiska maskar och det har en inhiberande effekt på vissa tumörer. Om man har barn i huset, ska man vara mycket noga med att ta vara på eventuella frön (se nedan) eftersom de är mycket giftiga.
Allmän informationFlaskfot är egentligen ingen trädgårdsväxt utan snarare en krukväxt (bör odlas i en terrcottakruka), men eftersom växten med fördel kan stå utomhus på sommaren och dessutom går den att fröföröka, så därför finns den med på KNS. Flaskfoten kommer med nya blomställningar hela året utom under den mörka årstiden och hanblommorna är mycket eleganta med korallröda kronblad och gula ståndarknappar. Flaskfoten är alltså en sambyggare eller monoik d.v.s. en planta har båda hon- och hanblommor. Honblommorna, som är betydligt färre än hanblommorna har givetvis inga gula ståndarknappar utan ljusgröna pistiller. Växten ska ha sandblandad jord och den bör få torka ut mellan vattningarna. Helst ska man bara vattna på fatet, men måste man vattna i krukan, så bör det göras försiktigt och bara vid kanten. På vintern ska man förvara flaskfoten inomhus i ett ljust och gärna lite svalare (15-18° C) fönster. Flaskfoten brukar tappa bladen på vintern och då ska den vattnas mycket sparsamt.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
BlomningstidHela året
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 137:1. Bild A visar tydligt varför växten heter flaskfot. Blad och blommor bildas i toppen på flaskan, men ibland kan den grena sig. B, blomställning med en frökapsel. Man ser inga honblommor på denna bild. Bild C visar en honblomma med sina gulgröna pistiller och de brukar slå ut först. Bild D visar en hanblomma med ståndare och och knallgula pollenkorn. På det nedre högra kronbladet ligger ett pollenkorn. Datum: 2015-11-04, 2013-06-30, 2015-12-17 resp. 2015-11-22.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 137:2. De enskilda flaskfotsblommorna är mycket vackar och figuren visar en närbild av en hanblomma med vackert kontrasterande gula pollenkorn. Datum: 2020-02-28.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 137:3. Frökapslar mognar inte fram så ofta trots försök att pollinera blommorna med ett tops, men jag har lyckats några gånger. Problemet är att honblommorna slår ut före hanblommorna och ofta hinner vissna innan hanblommorna slår ut. A, på denna blomställning har en frökapsel bildas och när den ser ut så här är det dags att sätta en pappersstrut eller en plastpåse (med hål på) över frökapseln om man inte vill leta igenom hela rummet efter fröna. B, de torkade fröna liknar kaffebönor eller ricinfrön (och därmed även en blodfylld fästing). Längden på hela skalstrecket motsvarar 1 cm. Datum: 2014-06-21 resp. 2014-10-16.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 137:4. Fröna gror inom ett par veckor och grobarheten är hög. A, två av dessa plantor har fått de båda hjärtbladen och den tredja plantan är på väg upp ur jorden. På den största plantan har även nästa blad kommit. B, denna bild är tagen 4,5 månader senare och nu börjar man se att det är en flaskfot. Datum: 2015-06-14 resp. 2015-11-04.

LänkA Close-up View of the "Buddha Belly Plant" Jatropha podagrica by Brian Johnston (Canada).
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.