KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Röd arrowrot

KategoriExotiska perenner
Latinskt namnCanna indica
VäxtfamiljKannaväxter (Cannaceae)
Engelskt namnIndian shot
UrsprungTropiska delar av Amerika och Karibien
Allmän informationRöd arrowrot bör odlas i en stor kruka i varmt söderläge eller på balkong. Plantan kan övervintras ljust vid ca. 15 °C. Man kan också gräva upp rötterna när växten har torkat och förvara dem mörkt vid ca. 10 °C. Växten är relativt svår att övervintra, men det går.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 14:1. Röd arrowrot blir ca 1,5 m hög och har intensivt röda blommor i augusti - september. Om sommaren inte har varit tillräckligt varm och solig, kan man flytta in växten till ett söderfönster för att få blommor och fröställningar att utvecklas.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 14:2. Frökapslarna, som innehåller 4-15 frön, får inte öppnas förrän de är helt torra. Fröna måste vara svarta och helt släta, om de är vita eller skrynkliga, kommer de inte att utvecklas. Längden på skalstrecket motsvarar 1 cm. Fröna, som är mycket hårda, har bl.a. använts för tillverkning av radband och smycken. Fröna ska sås inomhus i februari för att man ska hinna få blommor i augusti - september, och de bör läggas i vatten ett dygn före sådd. Det kan dröja 2-4 veckor innan de gror.

Det finns uppgifter om att fröna, på grund av sin hårdhet, har använts i stället för blyhagel. Fröna anses också ha mycket lång grobarhet (100-tals år ?!?).

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 14:3. Småplantan på första bilden fotograferades 4 veckor efter sådd och det grodde efter 2 veckor. Kannaväxter är enhjärtbladiga (monokotyledoner) och på andra bilden syns hjärtbladet tydligt.

Bilder på sticklingarSticklingar
Bilder från andra platserOdling
Bild­kom­men­tarerFig. 14:4. Man ser ofta växten i Afrika även om den ursprungligen kommer från Sydamerika. Bilden är tagen i Pilgrims Rest i Sydafrika.

Allmänna kommen­tarerDet finns många olika kanna-hybrider och de kan t.ex. heta Canna x generalis. Dessa hybrider har stora blommor och de förekommer i olika färger. Personligen tycker jag att röd arrowrot (Canna indica) har mycket elegantare blommor.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.