KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Spikfuchsia

KategoriExotiska perenner
Latinskt namnFuchsia fulgens
VäxtfamiljDunörtsväxter (Onagraceae)
UrsprungMexiko
Allmän informationSpikfuchsian är väl egentligen en krukväxt, men eftersom den passar så bra att stå utomhus i en större kruka har vi valt att ta med den på KNS. I sitt naturliga utbredningsområde är spikfuchsian en ständigt grön och vedartad buske, som kan bli 100-200 cm hög. En blommande spikfuchsia är en praktfull syn, eftersom den brukar vara fullkomligt översållad med långa, smala och orange-röda blommor. Spikfuchsian bör övervintras mörkt och svalt. Innan krukan ställs för övervintring, bör man klippa ner växten en bit och avlägna alla blad. I annat fall angrips den lätt av ohyra (bladlöss). När ljuset kommer tillbaka på våren, tar man fram krukan och vattnar mycket försiktigt i början.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidjuli, augusti, september
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 148:1. Bild A visar blommor och bladverk av spikfuchsia, som troligen representerar namnsorten Gesneriana, eftersom den har blad med röda nerver och purpurröd undersida. Bild B visar en blomklase.

Förökning med frönAlla fuchsior har ätliga bär, men det kan vara svårt att få blommorna pollinerade i Sverige, eftersom detta normalt sköts av kolibrier. Om man skulle lyckas pollinera blommen, så kommer bären att innehålla många små frön.

Förökning med sticklingarSpikfuchsia kan förökas genom vedartade sticklingar, som bör tas på försommaren.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.