KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Rhododendron

KategoriHärdiga perenner
SekundärkategoriTräd och Buskar
Latinskt namnRhododendron sp.
VäxtfamiljLjungväxter Ericaceae
Engelskt namnRhododendron
Ursprung Burma, Himalaya, Kaukasus och Tibet.
Allmän informationRhododendron är en långsamväxande buske, som trivs bäst i sur jord och i halvskugga. En rhododendronbuske blir med tiden ganska omfångsrik, men den kan klippas in om man är försiktig och detta bör göras på försommaren efter blomningen. Efter blomningen bör man också ta bort de torra blomställningarna, som annar gör att växten ser lite skräpig ut. Man bör dock gå försiktigt tillväga, så att man inte skadar de nya bladknopparna. Rhododendron är vintergrön, vilket gör den väldigt odlingsvärd. Blommorna ör mycket vackra och finns i många olika röda nyanser (från vitt till mörkrött) Det lär finnas över 1000 olika trädgårdsvarianter av rhododendron.
LjusbehovTrivs i skugga. Skugga
Blomningstidjuni
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 151:1. Bilden visar en rhododendronbuske, som vi inte vet vilken art den representerar. Den brukar vara översållad med ljuslila blommor på försommaren och väldigt vacker. Datum: 2011-06-06.

Förökning med sticklingarRhododendron kan man föröka genom att ta skott i form av s.k. avläggare. Det innebär att man gör ett litet dike (ca 10 cm djupt) ut från busken och viker ner en lågt gående gren i diket. Man bör tynga ner grenen med en sten och sedan fyller man diket med jord och håller det fuktigt. Efter ett par år har rötter utvecklats och man kan klippa av grenen, gräva upp plantan och plantera den på ett nytt ställe.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.