KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Funkia

KategoriHärdiga perenner
SynonymerHosta
Latinskt namnHosta spp.
VäxtfamiljSparrisväxter (Asparagaceae)
Engelskt namnHostas or plantain lilies.
UrsprungJapan, Kina, Korea och östra Ryssland.
Allmän informationCa 50 arter har rapporterats inom släktet Hosta och flera tusen namnsorter har utvecklats. Funkia odlar man oftast inte för blommornas skull utan för den fantastiska färgvariationen hos bladen, som utgör en verklig prydnad för skuggrabatten. Funkior trivs också i halvskugga och det finns några sorter, som klarar full sol, men då är det viktigt att jorden är fuktig.
LjusbehovTrivs i skugga. Skugga
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 153:1. Bilden visar 4 olika namnsorter av funkia, som har varierande mönster och färger på bladen. Dessa plantor växer i en rabatt på norrsidan av vår hus och de ökar i omfång för varje år och ibland måste vi dela på plantorna.

Förökning med frönMan kan ta vara på frön från funkior, men eftersom de ofta är hybrider, så är det inte så stor idé om man vill ha exemplar, som är identiska med moderplantan.

Förökning genom delningFunkior förökas bäst genom delning av plantan efter blomningen.
Bild­kommentarerFunkian angrips ofta av sniglar, vilket också syns på bladen ovan.

Allmänna kommentarerAlla funkior (Hosta-arter) är ätlig och de färska skotten kan ätas råa eller tillagas som sparris. Funkian tillhör ju också familjen sparrisväxter. I Japan är det mycket vanligt att man äter funkiaskott som vårprimör. Blommorna är också ätliga och kan användas för att krydda och dekorera sommarsalladen. För mer information, se referens och länk nedan.

LänkFunkia – en utsökt vårprimör (av Lotta Flodén).
Referenser1. Lotta Flodén, 2015. Funkia - en förbisedd delikatess. Natur & Trädgård, 4:40-45.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.