KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Rosmarin

KategoriKryddväxter
Latinskt namnRosmarinus officinalis
VäxtfamiljKransblommiga växter (Lamiaceae)
Engelskt namnRosemary
UrsprungMedelhavsländerna
Allmän informationRosmarin är en typisk medelhavsväxt, som måste övervintra svalt (+5 till +10 °C) och ljust. Under vinterna ska växten vattnas mycket sparsamt, så kan den blomma med små, vackra och ljusblå blommor i mars-april, när solen börjar värma igen och man har försiktigt ökat vattningen. Växten bör inte ställas ut förrän frostrisken är över även om den på hösten tål några minusgrader. I sitt naturliga utbredningsområde är rosmarin en vintergrön halvbuske, som kan bli upp till 2 m hög. Rosmarin doftar ljuvligt vid beröring och används till att krydda bl.a. lammkött.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Blomningstidmars, april
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 155:1. Bilden visar: A. Två utslagna blommor; B. Hela "busken"; C. Bladverket. Till vänster om stammen ser man mest undersidorna på bladen, som liknar barren hos silvergran. Till höger om stammen ser man huvudsakligen ovansidan av bladen. Datum: 2016-03-14 (A) och 2016-09-28 (B och C).

Bilder på sticklingarSticklingar
Förökning med sticklingarFig. 155:2. Bilden visar en stickling av rosmarin, som har stått ett par veckor i vatten och bildat rötter. Sticklingen är färdig att plantera nu. Man bör ta sticklingarna på våren, så att de hinner bilda rötter och rota sig till vintersäsongen. Datum: 2016-03-31.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.