KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Ormskägg, mörkt

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnOphiopogon planiscapus
VäxtfamiljSparrisväxter (Asparagaceae)
Engelskt namnBlack mondo or black lilyturf
UrsprungJapan
Allmän informationMörkt ormskägg liknar närmast ett lågt gräs (ca 16 cm högt), men det är i själva verket en sparrisväxt och alltså nära besläktad med liljeväxter. Mörkt ormskägg sprider sig långsamt genom rotskott och är en mycket iögonfallande växt med grönsvarta blad. Den trivs i skugga till halvskugga och jorden (typ rhododendronjord) bör vara väldränerad, men får inte torka ut helt. Växten kan behöva vintertäckning.
LjusbehovTrivs i skugga. Skugga
Blomningstidjuli, augusti
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 158:1. Jag har tidigare odlat mörkt ormskägg i en skuggrabatt, men övergått till krukodling eftersom plantan inte alltid tålde vintern så bra. Nu förvarar jag krukan (se bild A) ljust och vid +7 °C under vintern. I framkanten av krukan kan man så några rotskott. Bild B visar en blomställning och C visar en närbild på en blomma och några knoppar. Blommorna är små (ca 10 mm i diameter) och ganska oansenliga om man inte kommer nära.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 158:2. A. Fröställning av mörkt ormskägg. Om frön utvecklas kommer bild på dessa att visas i B.

Förökning genom delningMörkt ormskägg förökas lättast genom delning av plantan, som sprider sig genom bl.a. utlöpare (s.k. stoloner). Utlöparna växer under jord och småplantor dyker så småningom upp runt huvudplantan.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.