KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kobrakalla, ribbad

KategoriExotiska perenner
Latinskt namnArisaema costatum
VäxtfamiljKallaväxter (Araceae)
Engelskt namnCobra Lily
UrsprungBhutan, Nepal och Tibet
ToxicitetBär och rotknölar från de flesta kallaväxter innehåller kristallina gifter, s.k. rafider, som utgörs av nålformade kalciumoxalatkristaller. Dessa rafider kan tränga genom huden och förorsaka värk och svullnader. Det finns alltså anledning att vara försiktig och använda engångshandskar om man vill ta vara på fröna.
Allmän informationBlomman, som är böjd på ribbad kobrakalla, blir 10-12 cm hög och har ett vit- och mörkrödrandigt hölsterblad och en mörkröd kolv. Kolven har en smal trådlik förlängning, som kan bli 25-30 cm lång. Ribbad kobrakalla blommar i maj-juni och har ett stort tredelat blad, som kommer samtidigt som blomman. Blomskaftet kan bli upp till 40 cm och bladskaftet upp till 70 cm. Varje del av bladet är elipsformat och ca 12 x 20.

Blomman får ej utsättas för frost och knölen måste förvaras frostfritt på vintern. Odlas därför lämpligen i kruka, som gärna kan ställas ut när frostrisken är över. Trivs bäst i halvskugga. Knölarna grävs upp när bladen vissnar ner i september.

LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidjuni
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 162:1. Ribbad kobrakalla har ett mycket exotiskt utseende (A). Med lite fantasi påminner blomman om en upprest kobra i profil (B), liksom hos andra kobrakallor. Blomman har ingen doft, men är mycket dekorativ liksom även bladverket. Datum: 2017-06-11.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 162:2. Närbild på blomman av ribbad kobrakalla. När man ser blomman mot en ljus bakgrund ser det vita helt genomskinligt ut och det tycks som om hölsterbladet är uppbyggt av ribbor. Datum: 2017-06-11.

Förökning med lökar
KnölbilderKnöl
Förökning med knölarFig. 162:3. Ribbad kobrakalla förökas lättast genom att man på hösten tar reda på de sidoknölar, som har bildats vid huvudknölen. Jorden ska tas bort från knölarna, som sedan måste torka på ytan. Knölarna kan därefter förvaras i kutterspån och svalt men frostfritt över vintern. De kan sedan tas fram i april-maj för plantering inomhus. Huvudknölen (75 g) på bilden bildade under sommaren en sidoknöl (15 g), som syns till vänster i bilden. När bladet har vissnat och när bladstjälken har blivit mjuk är det lätt att ta loss den från knölen, vilket men bör göra före vinterförvaringen. Längden av skalstrecket motsvarar ca 5 cm. Datum: 2017-09-04.

Allmänna kommen­tarer

Tack Robert Söderlund, för den fina knölen, som blommade redan första året!

Referenser1. Michael Gullvert, 2014. Bland drakar och ödlor i våra svenska trädgårdar. Natur & Trädgård, 4:4-17.
2. Michael Gullvert, 2014. Michaels 12 favoriter. Natur & Trädgård, 4:18-25.
3. Michael Gullvert, 2013. Aroider. Göteborgstryckeriet. ISBN: 978-91-980517-1-1.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.