KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Klätterhortensia

KategoriHärdiga perenner
SynonymerMurgrönshortensia
Latinskt namnHydrangea anomala subsp. petiolaris
VäxtfamiljHortensiaväxter (Hydrangeaceae)
Engelskt namnClimbing hydrangea
UrsprungJapan, Korea, Sachalin och östra Sibirien.
Allmän informationKlätterhortensia är en långsamväxande klätterväxt, som trivs och blommar rikligt även i skuggiga lägen. Kan också odlas i soliga lägen. Klätterhortensian har en typ av klängen, som gör att den inte behöver bindas upp. Man ska dock tänka på att den kan på sikt förstöra en fasad och därför bör man ge den en träspaljé på lagom avstånd från husväggen att växa mot. Man kan också dekorera ett träd (t.ex. en tall) genom att låta en klätterhortensia växa upp vid stammen och då kan den efter några år nå en höjd på 4-5 meter.
LjusbehovTrivs i skugga. Skugga
Blomningstidjuni
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 163:1 Klätterhortensia vid en norrvägg av en redskapsbod där man inte är så rädd om fasaden. På bild A kan man se klasarna av blomknoppar, som slår ut i mitten av juni (bild B) om växten står i norrläge. Blommorna är vita. Bild C visar en blomklase med sterila s.k. skyltblommor i kanten av blomställningen och bild D visar en närbild av blommor. Datum: A. 2016-06-03; B. 2016-06-23; C och D. 2016-06-30.

Förökning med sticklingar

Klätterhortensia kan förökas med vedartade sticklingar, som det går relativt lätt att rota i fuktig och sandblandad jord.

Bilder från andra platserOdling
Bild- kommentarerFig. 163:2 Bilden visar en klätterhortensia, som växer i Uppsala-Näs och klättrar upp i en tall. Nu har den nått en höjd på ca 6 m, men det har tagit ca 10 år. Datum 2016-09-11.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.