KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Näckros, rosa

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnNymphaea sp.
VäxtfamiljNäckrosväxter (Nymphaeaceae)
Engelskt namnWater-lily
Allmän informationNäckroser växer i stillastående eller långsamt rinnande sötvatten och på dybotten. Det finns många olika trädgårdsvarianter, som passar bra att odla i dammar. De flesta behöver mycket sol för att blomma, men den avbildade namnsorten ("Hollandia") har visat sig blomma även i halvskugga. För att övervintra i dammen, måste djupet vara så stort att dammen inte bottenfryser (ca 50 cm i vårt område). Om det finns risk för bottenfrysning, kan man odla näckrosen i ett kärl, som kan lyftas upp på hösten. Näckrosen bör sedan förvaras mörkt och svalt och givetvis mycket fuktigt eller i vatten. Namnsorten Hollandia har rosa blommor och kronbladen längst från centrum är nästav vita för att bli allt mörkare rosa ju närmara centrum de är. Ståndarknapparna är knallgula.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidaugusti
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 165:1. A. Utslagen blomma, som är 13 cm i diameter; B. Blad, som skuggar dammen och hjälper till att hålla algerna borta; C. Bild på hela dammen, som ligger i halvskugga (får några timmars sol på e.m. Dammen har ett filter och en enkel värmeväxlare, som höjer temperaturen ett par grader under soliga dagar. UV-lampa tycks ej behövas för en skuggdamm.

Förökning med frönJag vet inte om Hollandia går att fröföröka, men vi får se om den sätter frö och grobarheten ska i så fall tests.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.