KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Treblad, stort

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnTrillium grandiflorum
VäxtfamiljNysrotsväxter (Melanthiaceae)
Engelskt namnGreat white trillium, large-flowered trillium, white trillium or white wake-robin
UrsprungÖstra Nordamerika
Allmän informationVäxten heter treblad eftersom tretalet går igen i hela växten (se bilderna nedan). Treblad är en skuggväxt, som även trivs i halvskugga, men den får inte torka ut helt och växten ska därför odlas i fuktighetshållande, men väldränerad och mullrik jord. Treblad är långsamväxande, men kan med tiden bilda store bestånd och då utgör den en verklig prydnad för den skuggiga delen av trädgården med sina vita blommor. Växten blir ca 30 cm hög.
LjusbehovTrivs i skugga. Skugga
Blomningstidmaj
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 182:1. Bilderna visar två blommande plantor av stort treblad, som bara har stått ett år på denna växtplats och plantorna har därför inte hunnit breda ur sig än. Man ser att varje planta har ett stort tredelat blad. Datum: 2017-05-26.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 182:2. Bilden visar en närbild på en blomma, som har tre kronblad och tre foderblad. Dessutom har blomman två gånger tre ståndare och märket på pistillen är tredelat. Blommorna blir 5-6 cm i diameter och övergår i rosa när de åldras. Datum: 2017-05-26.

Förökning med frönTreblad kan fröförökas, men troligen måste fröna stratifieras.

Förökning genom delningTreblad har en underjordisk rotstam och när plantan har vuxit till sig efter några år kan den delas.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.