KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kobrakalla, rödbrun

KategoriHärdiga perenner
SynonymerIndiankobrakalla
Latinskt namnArisaema triphyllum s.l.
VäxtfamiljKallaväxter (Araceae)
Engelskt namnJack-in-the-pulpit
UrsprungÖstra Nordamerika
ToxicitetBär och rotknölar från de flesta kallaväxter innehåller kristallina gifter, s.k. rafider, som utgörs av nålformade kalciumoxalatkristaller. Dessa rafider kan tränga genom huden och förorsaka värk och svullnader. Det finns alltså anledning att vara försiktig och använda engångshandskar om man vill ta vara på fröna.
Allmän informationIndiankobrakallan är en mycket tjusig växt, som alltid väcker uppmärksamhet när man tittar lite närmare på den. Den blir 40-50 cm hög och är fullt härdig i Uppsala-trakten.

Arten Arisaema triphyllum är egentligen ett artkomplex om man inte skriver s.s. (sensu stricto = i strikt bemärkelse) efter artnamnet. Om man inte vet säkert vilken art inom artkomlexet det rör sig om, bör man skriva s.l. (sensu lato = i vid bemärkelse) efter artnamnet. Inom artkomplexet Arisaema triphyllum ingår 4 närbesläktade varianter: Arisaema pusillum, Arisaema stewardsonii, Arisaema quinatum, and Arisaema triphyllum sensu stricto. Vissa botaniker anser att en femte art (Arisaema acuminatum) också bör ingå i komplexet, men detta är kontroversiellt.

Jag har fått mina Arisaema triphyllum från två olika källor och de kan representera olika underarter. Därför har jag valt att använda olika namn för dem på svenska. Jag har ännu ingen större erfarenhet av rödbrun kobrakalla, men vill gärna försöka odla den utomhus, eftersom den ska vara härdig i vårt klimat.

LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 201:1. Någon dag efter det att bilden i Fig. 201:5 togs, dök det upp en planta, som var betydligt kraftigare än de tidigare 3 plantorna. En vecka senare blommade den, men blomställningen blev inte så stor, 12 cm med skaft och 6 cm utan skaft. Jämför bilden på Indiankobrakallans blomma De båda kallasorterna kan alltså vara samma variant, eller åtminstone två mycket närbesläktade varianter. Mina bilder på blommorna ser visserligen väldigt olika ut, men det kan bero på att Indiankobrakallan är mycket äldre. När frostrisken är över, kommer även den rödbruna kobrakallan att planteras ut. Datum: 2024-02-17

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 201:2. Bilden visar en blomkolv med röda bär (A) och bär samt vita frön som har plockas ut ur bären (B). Innan man torkar fröna, bör fruktköttet sköljas bort med ljummet vatten. Fröna kan sedan torkas i rumstemperatur under ett par veckor. Hela längden av skalstrecken i A och B motsvarar 8 cm resp 10 mm. Datum: 2019-10-22.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 201:3. Jag har lyckats dra upp småplantor av rödbrun kobrakalla från frön, som jag kom över i höstas (2019). I början av november planterade jag några frön och sådden förvarades vid +8° C och i början av februari (2020) upptäckte jag att fröna hade grott. Då tog jag in småplantorna till rumstemperatur och under LED-belysning, vilket fick de att växa förvånansvärt snabbt och vi får se om jag lyckas bättre än under föregående år (se Fig. 201:3). Datum för bilden: 2020-02-26.
KnölbilderKnöl
Förökning med knölarFig. 201:4. Så här såg knölarna ut efter två odlingssäsonger. De intorkade bladen sitter fortfarande kvar på tre av de fyra knölarna, som nu har lagts in i kylskåpet för vinterförvaring. Längden av skalstrecket motsvarar 10 mm. Datum: 2019-11-30.

Bilder från andra platserOdling
Bild­kom­men­tarerFig. 201:5. Efter ytterligare några år ser plantorna ut så här. Tre plantor finns kvar och jag låter nu plantorna stå kvar i jorden i krukan under övervintringen efterom detta tycks öka utbytet. Datum: 2024-02-08.

Referenser1. Michael Gullvert, 2014. Bland drakar och ödlor i våra svenska trädgårdar. Natur & Trädgård, 4:4-17.
2. Michael Gullvert, 2014. Michaels 12 favoriter. Natur & Trädgård, 4:18-25.
3. Michael Gullvert, 2013. Aroider. Göteborgstryckeriet. ISBN: 978-91-980517-1-1.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.