KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Brun fingeborgsblomma

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnDigitalis ferruginea
VäxtfamiljGrobladsväxter (Plantaginaceae)
Engelskt namnRusty foxglove
UrsprungSödra Europa och västra Asien
Allmän informationBrun fingerborgsblomma blir ca 60 cm hög och själva blomställningen upptar 10-20 cm. Växten trivs bra i mager och väldränerad jord. Den vill ha en solig växtplats. Plantan breder ut sig mer och mer för varje år och den blir väldigt fin när den får många blomställningar.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 22:1. Brun fingeborgsblomma har små och till synes oansenliga blommor, men tittar man närmare på blommorna, så visar de sig vara väldigt läckra. Bladverket är också dekorativt

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 22:2. Brun fingerborgsblomma förökas genom frösådd. Frökapslarna samlas in när de är nästa torra och får sedan torka ytterligare en vecka i rumstemperatur. Därefter töms de på fröna, som förvaras torrt och gärna svalt under vintern. Fröna sås i såjord inomhus under mars månad och de brukar gro på en vecka. Bild A visar omogna frökapslar och bild B visar torkade frökapslar med frön, som har ramlat ut. Längden av hela skalstrecket motsvarar 5 mm. Datum: 2015-08-20 resp. 2013-03-15.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 22:3. Småplantorna är mycket små (se bild A) och de växer långsamt i början. Småplantorna skolas om när de kan hanteras och efter ca 6 veckor ser dem ut som på bild B och är då klara att planteras ut om frostrisken är över. Datum: 2013-03-15 resp. 2013-05-03.

Allmänna kommentarerMan kan på många ställen läsa att brun fingeborgsblomma är tvåårig eller möjligen en kortlivad perenn. Vi har haft vår i 6 år nu (2013) och den blir bara större och finare med åren.

Referenser1. Lisa Winnerlund, 2012. Fingerborgsblomman - ett trolskt sagoväsen. Natur & Trädgård, 2:20-29.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.