KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Ormlök

KategoriGrönsaker m.m.
SekundärkategoriKryddväxter
SynonymerOrmlök är en typ av vitlök
Latinskt namnAllium sativum var. ophioscorodon
VäxtfamiljLökväxter (Alliaceae)
Engelskt namnHardneck garlic, Topsetting garlic or Snake garlic
UrsprungVitlök är en framodlad variant, som härstammar från Afghanistan, Tajikistan och Uzbekistan.
Allmän informationOrmlök är en variant av vitlök, som är mycket lättodlad och trivs bra på lerjordar. Ormlök blir ca 150 cm hög och hör till den grupp av vitlök, som bildar groddknoppar (bulbiller), vilka ser ut som blomknoppar i toppen på växten. Det är dock löken som bildas under jord, som man använder i matlagningen och vanligvis också till utsäde.

Lökarna, som brukar kunna skördas i augusti håller sig fint under vintern och fram till efterföljande säsong, om man förvarar dem vid ca. 7-8 °C.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 24:1. Avsåndet mellan ormlöksplantorna på bilden (A) är ca. 20 cm. Ormlök har en mycket trevlig egenskap, eftersom den talar om när den är färdig att skördas. Först växer den upp rakt och fint med det som ser ut som en blomställning i toppen. Sedan snurrar den ihop den övre delen av stjälken och bildar en kort spiral (B). Därefter vecklar spiralen ut sig igen och när den är helt rak (i augusti), så är den klar att skördas (C). Observera att det inte är en blomknopp, som sitter i toppen utan en samling av bulbiller.

LökLök
Förökning med lökarFig. 24:2. Det snabbaste sättet att föröka ormlök (och vanlig vitlök) är att sätta klyftor direkt på växtplatsen i september-oktober med ett avstånd på 20 cm mellan lökklyftorna. Då hinner då rota sig innan tjälen går i jorden och kommer upp snabbt nästa säsong. Ormlöken bildar bara 4-6 klyftor i varje lök, så man får spara ganska många lökar till nytt utsäde om man vill vara självförsörjande på vitlök.

Bilder på bulbillerBulbiller
Förökning med bulbillerFig. 24:3. Till vänster i bilden ser man hur klyftorna i löken släpper från varandra vid alltför sen skörd (ca. 15 september). Då har också bulbillerna utvecklats i toppen på ormlöken (mittenbilden). Bulbillerna kan lätt plockas isär (högra bilden) och planteras på hösten. Det tar dock några år innan man får stora lökar med flera klyftor om man odlar från bulbiller. Fördelen kan vara att man får väldigt många plantor från en enda ormlök. Bulbiller från ormlök är ca 5 mm långa och en ormlök kan bilda ett 50-tal bulbiller. Bulbillerna kan också sparas vid +5 °C och förodlas inomhus från februari-mars för senare utplantering.

LänkGarlicworld - A Gardener's Guide.
Referenser1. Åke Truedsson, 2017. Farao och Vikingar - alla älskar vitlök. Natur & Trädgård, 3:4-17.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.