KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Änglatrumpet

KategoriExotiska perenner
Latinskt namnBrugmansia suaveolens
VäxtfamiljPotatisväxter (Solanaceae)
Engelskt namnAngel trumpet
UrsprungSydöstra Brasilien i kustnära regnskog.
ToxicitetBåde blad och blommor är giftiga eftersom de innehåller atropin.
Allmän informationÄnglatrumpet är en fantastisk växt om man bara har utrymme att vinterförvara den. I naturen bildar den buskar till små träd, som kan bli 3-5 meter höga. Man har utvecklat många hybrider, men jag tycker att de rena arterna är vackrare och och en del av dem doftar fantastiskt. Blommorna är ca 10 cm i diameter och 20 cm djupa.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 27:1. Änglatrumpetens blommor är hängande till skillnad mot spikklubbans. Den avbildade änglatrupeten är troligen en gul änglatrumpet (Brugmansia aurea). Blomman är dock vit från början, men ändrar färg efter några dagar (se Fig. 27:2). Änglatrumpet odlas lämpligen i en stor kruka. För vinterförvaring behöver man ett stort och ljust utrymme där man kan hålla 8-10 °C.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 27:2. Änglatrumpetens blomma fotograferad underifrån. Denna blomma är 18 cm i diameter och 25 cm djup. Datum: 2016-10-12.

Förökning med sticklingarBilder på sticklingar kommer så småningom.
Bild­kom­men­tarerÄnglatrumpet är lätt att sticklingföröka. Ofta bildas det sidoskott från marknivå och dessa kan man skära av på försommeren och placera dem i vatten och skuggigt. Efter några veckor börjar rötter växa ut och då kan man sätta dem i sandblandad fuktig jord. Man ska bara behålla några blad och klippa bort halva ytan av de kvarvarande bladen.
Referenser1. Birgitta Geite & Lars Geite, 2010. Blomman som ger dig lön för mödan. Natur och Trädgård, 1:4-15.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.