KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Klätt, prakt-

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnLychnis chalcedonica
VäxtfamiljNejlikväxter (Caryophyllaceae)
Engelskt namnBurning Love
UrsprungRyssland, Mongoliet och nordvästra Kina
Allmän informationPraktklätt är perenn och blommar under juni-juli med vackert orangeröda blommor. Växten har också ett mycket fint bladverk. Bladen är mörkt rödgröna och väldigt dekorativa. Växten blir ca 50 cm hög och blomman ca 5 cm i diameter. Praktklätt är mycket tacksam och passar fint i rabatter eller blomlådor. Växten är så pass härdig att den kan övervintra i en balkonglåda (utomhus) och kommer tillbaka år från år. Trivs i sol till halvskugga och fuktighetshållande jord.

LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarer

Fig. 3:1. Första bilden visar bladverket före blomning och sista bilden visar frökapslar, som börjar torka. Fotografierna är tagna på BVFs gamla balkong i SVA-huset i Uppsala.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frön

Fig. 3:2. Praktklätt förökas genom frösådd och frökapslar samlas in på hösten när de börjar torka. De kan sedan få eftertorka under ett par veckor i rumstemperatur och sedan tömmas på frön. Fröna förvaras torrt och gärna svalt tills nästa säsong. Om man förodlar dem inomhus (mars-april) så hinner plantorna blomma samma år som de sås. Längden av hela skalstrecket motsvarar 5 mm.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantor

Fig. 3:3. Bilden visar självsådda småplantor i olika utvecklingsstadier från en balkonglåda (se övre bilden), som har stått utomhus hela vintern. De lite större plantorna börjar få den rödgröna färgen och dessa plantor är färdiga att sättas ut.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.