KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Växter i denna underkategori

Rokotopeppar

KategoriGrönsaker m.m.
SynonymerChilipeppar
Latinskt namnCapsicum pubescens
VäxtfamiljPotatisväxt (Solanaceae)
Engelskt namnRocoto or Locoto chili pepper
UrsprungBolivia
Allmän informationAlla chilipepparsorter är perenna växter i sina hemtrakter, men de flesta är svåra att övervintra eftersom de kräver relativt hög temperatur. Rokotopeppar växer dock på högre höjd än andra chilipeppararter och tål därför lägre temperatur, dock ej frost. Det går faktiskt övervintra rokotopeppar ljust och vid ca 10 °C. En annan fördel med denna art är att hela plantan är täckt med korta hår, som gör den mindre utsatt för bladlöss än andra arter av chilipeppar. Några olika namnsorter (kultivarer) finns beskrivna. Rokotopeppar har svarta frön till skillnad mot andra chilipeppararter, som har vita frön.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Förökning med frönChilipeppar förökas genom frösådd. Fröna tas till vara när frukterna är mogna (utfärgade) och ska skördas. Frukter, som inte är delade kan utan vidare hanteras, men när men delar en frukt, bör man använda engånshandskar när det gäller de starkare sortena (t.ex. Habanero). Fröna kan spridas ut på hushållspapper och torkas i rumstemperatur där luftväxlingen är god under 2-3 veckor. Förvaras sedan svalt och torrt för lång grobarhet (flera år). Se även de olika namnsorterna.

Allmänna kommen­tarerAlla medlemmar av släktet Capsicum, brukar kallas chilipeppar och detta släkte omfattar ca 30 arter.

Inga chilipepparsorter är giftiga, men alla är mer eller mindre starka och innehåller capsaicin och capsaicinoider (capsaicinliknande substanser), som ger den starka smaken.

Referenser1. Philippe Plöninge, 2004. Chilipeppar, Natur och Kultur/Fakta etc.
2. Barbro Forsberg & Stefan Lindberg, 2012. Het chili trivs i sand. Natur & Trädgård, 4:50-59.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.