KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Rosenvial

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnLathyrus latifolius
VäxtfamiljÄrtväxter (Fabaceae)
Engelskt namn Perennial peavine, Perennial pea or Everlasting pea.
UrsprungCentrala och södra Europa samt Nordafrika.
Allmän informationRosenvial är en vacker klängväxt, som liknar luktärt. Den doftar tyvärr inte, men är i gengäld perenn. Rosenvialen blommor är kraftigare än luktärtens och finns i färger från vitt till rosa och mörkt purpurrött. Rosenvial är en ört, som alltså vissnar ner på vintern, men efter någta år kan den nå en höjd på flera meter under en säsong. Den vill ha ett soligt och varmt läge med trådar eller spaljé att klättra på samt väldränerad jord. Växtplatsen kan behöva vintertäckas med löv även om rosenvial är relativt härdig.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 37:1. Rosevialen gillar att stå i ett varmt söderläge och helst uppspaljerad mot en vägg.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 37:2. Rosenvial kan lätt fröförökas och man samlar in baljorna på hösten när de är nästan torra och låter dem torka klart i rumstemperatur under ytterligare ett par veckor. Man bör lägga ett huhållspapper över baljorna, för fröna kan sprätta iväg när baljan är helt torr. Fröna har lång hållbarhet om de förvaras torrt och svalt. Hela längden på skalstrecket motsvarar 5 mm.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 37:3. Småplantorna på bilden är fotograferade 17 dagar efter sådd och de började gro efter drygt en vecka.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.