KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Afrikas blå lilja

KategoriExotiska perenner
SynonymerAfrikansk kärlekslilja
Latinskt namnAgapanthus praecox
VäxtfamiljAmaryllisväxter (Amaryllidaceae)
Engelskt namnCommon Agapanthus, Blue Lily, African Lily eller Lily of the Nile.
UrsprungGodahoppsudden, Sydafrika.
Allmän informationAfrikas blå lilja (finns även vita varianter) är en otroligt vacker växt när den blommar. Den är dock inte härdig i Uppsala-trakten utan måste övervintras inomhus, även om den tål några minusgrader. Under sommaren trivs den bra i ett soligt söderläge på en terass eller balkong. Växten är mycket vindtålig. Bladverket blir 50-75 cm högt och blomställningarna 100-150 cm. Med tiden blir växten mycket omfångsrik om den inte delas.

På vintern ska den helst förvaras ljust och vid ca 10° C. Den kan också övervintras mörkt, men då vissnar bladen och det tar längre tid för växten att komma igen på våren. Det kan faktiskt också gå att övervintra den i ett dragigt fönster vid 15-20° C, men då måste den ha lite mer vatten och ljus. Det sägs att Afrikas blå lilja inte blommar förrän krukan har fyllts med rötter. Det stämmer nog inte riktigt och har man dem för länge i en sådan kruka kan det gå som på bilden nedan.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 42:1. Bilden visar en krukodlad Afrikas blå lilja, som får stå utomhus under sommarhalvåret. Hela växten är spektakulär och den kan få många blomställningar efter några år. Blommorna håller sig fina under flera veckor och de är också vackra som snittblommor.
FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 42:2. Den vänstra bilden visar en torr fröställning, mittenbilden visar en frökapsel, som ännu inte har torkat och de högra bilderna visar detaljer av torkade frökapslar och frön, som är svarta. Själva fröet sitter i den spetsiga ändan och resten utgör en vinge, som gör att fröna lätt sprids med vinden. Längden på skalstrecket motsvarar 1 cm. Frökapseln brukar innehålla 15-25 frön och varje fröställning har 100 till 200 blommor. Plantan på bilden till vänster i Fig. 42:1 kan alltså få upp till 30 000 frön under en säsong. Fröna bör förgros inomhus så tidigt som möjligt på säsongen (februari) och småplantorna kan ställas ut när frostrisken är över.

Afrikas blå lilja kan alltså förökas genom frösådd, men då tar det ganska lång tid (3-5 år) innan de nya plantorna blommar igen.

Bilder på delade plantorDelade plantor
Förökning genom delningFig. 42:3. Ett bättre sätt att föröka Afrikas blå lilja är att dela på plantan, vilket gjordes med plantan i den spruckna krukan ovan. Man använder en vass spade och hackar loss sidoskotten i samband med vinterförvaring. Även om man får med bara lite rötter på sidoskotten, så brukar de överleva även efter en tämligen omild behandling och kan börja blomma igen redan året därpå.

Bilder från andra platserOdling
Bild­kom­men­tarerFig. 42:4. Sydafrika tillhör det ursprungliga utbredningsområdet för Afrikas blå lilja och även där används den som prydnadsväxt.
Allmänna kommen­tarerLiljebaggar går endast på liljor av släktena Lilium och Fritillaria.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.