KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Äkta kastanjeträd

KategoriTräd och Buskar
Latinskt namnCastanea sativa
VäxtfamiljBokväxter (Fagaceae)
Engelskt namnSweet chestnut eller Marron.
UrsprungSydöstra Europa och Asien.
Allmän informationMan kan faktiskt få äkta kastanjeträd att överleva utomhus i Uppsala-trakten. För att trivas ska de stå så soligt som möjligt och vindskyddat. Viktigt är att läget är vindskyddat även på vintern. Om det blir en sträng vinter kan de frysa ner en del, men det går ofta bra att stamma upp dem igen eller odla dem som buskar.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 46:1. Kastanjeträdet på bild A planterades ut år 2013 och har nu överlevt flera vintrar i vår trädgård, vilket syns i bild B där det äkta kastanjeträdet står framför en vingbenved-buske. Kastanjeträd, har ett mycket vackert bladverk, vilket framgår av Fig. 46:3. Datum: 2013-04-10 (A) och 2018-09-17 (B).

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 46:2. Bilden visar ett par uppspruckna kastajer och några lösa nötter. Trädet, som dessa frön kommer ifrån, växer i Uppsala-trakten och de verkar inte ha mognat fram. Kanske är de helt tomma. Datum: 2019-10-22
Äkta kastanjeträd kan förökas genom frö- (nöt-) sådd. Jag brukar sätta kastanjer i en kruka på hösten, som förvaras lätt fuktad vid +5 till +10° C under vintern. På vårkanten tar man fram krukan och höjer temperaturen till ca +20° C. Sedan brukar nöten gro efter några veckor. Träden kan med fördel odlas i kruka under ett par tre år, innan man planterar ut dem. Se övre bilden, som visar ett litet äkta kastanjeträd, som planterades ut (2013). Trädet kommer från nötter som insamlades i Alsace under hösten 2009 och dessa grodde under efterföljande vår. Trädet, som planterades ut, var alltså tre år gammalt.

Jag har inte lyckats med kastanjer, som man kan köpa i affären utan jag har använt nötter, som har plockats i Alsace i Frankrike.

Bilder från andra platserOdling
Bild- kommentarerFig. 46:3. Bilden visar ett buskartat kastanjeträd med frukter, som växer på La Gomera (en av Kanarieöarna).

Allmänna kommentarerHästkastanj är inte släkt med äkta kastanj, utan tillhör familjen Hästkastanjväxter (Hippocastanaceae). Hästkastanjens nötter är oätliga, men liknar den äkta kastanjens nötter, vilket förklarar namnet.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.