KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Blå bolltistel

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnEchinops bannaticus
VäxtfamiljKorgblommiga växter (Asteraceae)
Engelskt namnBlue globe-thistle
UrsprungSydöstra Europa
Allmän informationBlå bolltistel trivs i torra och soliga lägen och självsår sig gärna. Den utgör ett vackert blickfång vid en stor sten och den lockar till sig massor av humlor, bin och blomflugor. Det finns även vita varianter av bolltistel.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Blomningstidjuli, augusti
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 49:1 Vänstra delen av bilden visar en rabatt med blå bolltistel och den högra bilden visar en blomställning med humlor, som suger nektar.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 49:2 Lättast är att gräva upp frösådda småplantor runt en redan etablerad planta, men det går också bra att samla in fröställningar på hösten, eftertorka dem i rumstemperatur och sedan plocka ut fröna. Fröplantor hinner oftast inte blomma första året även om man förgror dem inomhus i mars. Bilden visar intorkade blommor med frön t.v. och utplockade frön till höger. Datum: 2014-03-27

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 49:3. Det är mycket lätt att få frön från blå bolltistel att gro och bilden visar ett par småplantor. Sådana kan man ofta hitta på våren runt en planta, som blommade föregående år. Datum: 2014-04-07

Allmänna kommen­tarerVarning: Blå bolltistel finns med på Naturvårdsverkets preliminära "Svarta lista" över mindre önskvärda växter på grund av sitt invasiva växtsätt. Sådana växter kan utgöra ett hot mot den biologiska mångfalden om man inte håller dem i schack. Trots sitt invasiva växtsätt valdes blå bolltistel till årets perenn 2012.

Referenser1. Perennagruppen, 2012. Fjärilarnas favorit. Natur & Trädgård, 2:42-43.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.