KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Silvermartorn

KategoriTvååriga prydnadsväxter
Latinskt namnEryngium giganteum
VäxtfamiljFlockblommiga växter (Apiaceae kallades tidigare Umbelliferae)
Engelskt namnMiss Willmott´s Ghost
UrsprungArmenien, Kaukasus och Turkiet.
Allmän informationSilvermartorn har ett silverfärgat bladverk med vassa taggar och växten blir ca 100 cm hög. Blommorna, som är ljusbå, lockar till sig stora mängder insekter. Silvermartorn sägs vara tvåårig, men ofta dröjer det ett par tre år innan de blommar, så därför kan växten bli äldre. Silvermartorn går bra att odla i lerjord, men den vill växa i ett soligt läge.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Blomningstidjuli
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 5:1. Silvermartorn är en uppseendeväckande växt, som bör finnas i varje trädgård. Det är dock inte alltid säkert att silvermartorn trivs där man har planterat den, men om man bara får den att blomma så brukar det så småningom hamna frön där den verkligen trivs. Plantan på bilden A är sjävsådd vid vårt staket och blomställningarna är livligt besökta av nektarsugande insekter. Några år senare hade vi ett stort bestånd av silvermartorn vid växthuset (Bild C och D) och då hade vi besök av många olika arter av nektarsugande insekter, t.ex. påfågelsöga och humlor (Bild C). Se även Fig. 5:4. Datum: 2012-07-26 (A), 2012-07-28 (B), 2016-07-29 (C) och 2016-07-22 (D).

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 5:2. Närbild på blomställning av silvermartorn med mindre bastardsvärmare, som är ovanlig i våra trakter. Bara de nedre blommorna i blomställningen är utslagna. Datum: 2016-07-22.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 5:3. Bild A visar en frökapsel, som har tömts på frön och bild B visar en närbild på fröna. Fröställningen är mycket vacker (men vass) och kan användas som eternell. Fröna har ett lustigt utseende med tre vassa taggar och en fram- och en baksida. På en del av fröna sitter den intorkade pistillen kvar. Längden av skalstrecken motsvarar 5 cm resp. 10 mm. Datum: 2019-10-20.

Det är inte alltid så lätt att föröka silvermartorn genom frösådd utan det är oftast bättre att ta vara på de småplantor, som brukar komma upp där växten har blommat tidigare. Om man ändå vill försöka att föröka växten från frön, ska fröställningen samlas in när fröna är så torra att de ramlar ut av sig själva när man skakar på den mycket vassa fröställningen. Man kan så fröna utomhus på hösten eller efterföljande vår. I det senare fallet bör de sås under mars till april eftersom sådden behöver stratifieras.

Bilder från andra platserOdling
Bild­kom­men­tarerFig. 5:4. Denna bild kommer också från vår egen trädgård och visar hur många olika insekter man kan hitta på ett självsått bestånd av silvermartorn under en enda solig sommardag. A, mindre bastardsvärmare, bi och humla; B, humla, geting, guldbagge; C, gulröd smalbock; D, humlebagge. Datum: 2016-07-22.

Allmänna kommen­tarerSilvermartorn kallas för Miss Willmott´s Ghost på engelska efter Miss Ellen Ann Willmott (1858-1934). Miss Willmott var en brittisk dam, som var mycket trädgårdsintresserad och speciellt förtjust i silvermartorn. Det sägs att Miss Willmott alltid bar med sig frön av silvermartorn i fickan och när hon besökte sina vänners trädgårdar, så spred hon ut dessa frön.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.