KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Backsippa

KategoriHärdiga perenner
SynonymerBacktulpan
Latinskt namnPulsatilla vulgaris
VäxtfamiljRanunkelväxter (Ranunculaceae)
Engelskt namnCommon pasque flower or Dane's blood
UrsprungDelar av västra och centrala Europa.
Allmän informationBacksippan hör till den inhemska floran i Sverige, men man ser den ofta odlad i trädgårdar eftersom det är en tidigt (april-maj) blommande och mycket vacker växt med stora, blålila och ludna klockformade blommor. Den trivs bäst i ett soligt, torrt och magert söderläge där den kan lysa upp en tråkig sluttning. Även fröställningarna är mycket dekorativa.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
BlomningstidApril, maj
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 50:1. Backsippan är en underbar växt att ha i trädgården eftersom den blommar så tidigt. Den passar bra i ett stenparti med torrt och soligt läge.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 50:2. Första plantan köper man lämpligen på en handelsträdgård och sedan kan man lätt ta frön och odla upp nya plantor. Fröna kan sås direkt eller torkas och förvaras torrt och svalt till våren. Då bör de stratifieras för att kunna gro. Fröna sprids med vinden och har liksom en liten fjäder på sig. Man bör nypa bort fjädern före sådd eftersom den kan börja mögla om den hamnar ovanför jordytan. Frösådda plantor brukar inte hinna blomma första året. Längden av hela skalstrecket motsvarar 5 cm.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 50:3. I denna plantering i sandblandad jord har fröna först stratifieras under ca 4 veckor och sedan placerats vid ca 10° C. På första bilden (A) har bara hjärtbladen kommit upp, men på andra bilden kan man se nästa blad, som är karaktäristiskt flikigt. Datum: 2014-03-15 resp. 2014-04-06.
Bilder från andra platserOdling
Bild- kommentarerFig. 50:4. Bilden ovan är fotograferad i Vånsjöåsens naturreservat, där det på våren finns ett fantastiskt bestånd av vilda backsippor.

Allmänna kommentarerBacksippan är fridlyst i Sverige och i de flesta centraleuropeiska länderna.

Referenser1. Susann Nilsson, 2015. Backsippa - trädgårdens skönhetsdrottning. Natur & Trädgård, 4:4-27.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.