KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Tidlösa

KategoriHärdiga perenner
SynonymerNakna jungfrun
Latinskt namnColchicum autumnale
VäxtfamiljTidlösasläktet (Colchicum)
Engelskt namnAutumn crocus, Meadow saffron or Naked lady
UrsprungCentraleuropa, Ukraina och Vitryssland
ToxicitetHela växten är mycket giftig. Tidlösan innehåller alkaloiden colchicin, som kan ge upphov till kromosomtalsförändringar. Colchicin har också använts som läkemedel mot gikt.
Allmän informationTidlösans bladverk utvecklas i maj och är grönt under ett par månader. Sedan vissnar bladen ner och i augusti - september kommer de krokusliknande blommorna. Tidlösan trivs i sol till halvskugga och tycks inte ha några större krav på jorden. Det är en mycket trevlig höstväxt eftersom det inte är så mycket annat som blommar i september.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
BlomningstidAugusti, september
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 52:1 Tidlösans bladverk kommer upp på våren (A) och vissnar ner under sommaren. Blommorna kan senare sticka upp i slutet av augusti (B).Blommorna brukar sedan hålla sig fina ett par veckor (C), men kan behöva någon form av stöd. Notera att tidlösans blommor har tre pistiller (vita) och sex ståndare (D) med gul-orange ståndarknappar. Krokusens blommor har endast tre ståndare och detta gäller även höstkrokusen.

Förökning med knölarTidlösan förökas enklast genom delning av knölarna. Om plantan får stå orörd några år på ett ställe, där den trivs, så bildas många nya knölar, som kan grävas upp och planteras ut när bladverket har vissnat ner. Om man placerar knölarna på ett fat inomhus utan jord, kommer de också att blomma och kan sedan sättas ner i jorden.

Allmänna kommentarerDet kan vara något förvirrande att tidlösan ibland kallas för "autumn crocus" på engelska eftersom höstkrokus, på svenska, är en helt annan växt.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.