KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Blodört

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnSanguinaria canadensis
VäxtfamiljVallmoväxter (Papaveraceae)
Engelskt namnBloodroot, Indian paint, pauson, redpuccoon, redroot, or tetterwort
UrsprungNordamerika
ToxicitetVäxtsaften av blodört är röd (därav namnet) och giftig.
Allmän informationBlodört har intensivt vita och vitsippsliknande blommor. Till varje blomma hör ett njurformat och flikigt blad, som fortsätter att växa efter det att den kortlivade blomman har vissnat ned. Bladet kan nå en diameter på 15-20 cm. Blodört är en skuggväxt.
LjusbehovTrivs i skugga. Skugga
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 53:1. På bild A ser man bladen av blodört, som sticker upp bland fjolårslöven och helt eller delvis omsluter blomknoppen som skyddas av bladet. Någon dag senare har de första blommorna slagit ut (bild B och C) och de lyser vackert med vita kronblad och gula ståndarknappar bland de gamla löven. Datum: 2019-04-26 (A) och 2019-04-27 (B och C).

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 53:2. Närbild på blodrotens vackra blomma. Datum: 2019-04-27.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 53:3. Blodört kan förökas med frön eller genom delning av plantan, som dock växer ganska långsamt (åtminstone i vår trädgård). Om man vill samla in frön måste man vara beredd när kapseln spricker upp och fröna flyger åt alla håll. Man kan t.ex. sätta en plastpåse med några små ventilationshål runt frökapseln. Fröna måste troligen stratifieras för att gro. Bilden visar omogna frökapslar (A) och två mogna frökapslar där en av dem har spruckit upp och skjutit ut sina frön (B).

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.