KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Madonnalilja

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnLilum candidum
VäxtfamiljLiljeväxter (Liliaceae)
Engelskt namnMadonna Lily
UrsprungBalkan, Libanon, Syrien Israel och Turkiet.
Allmän informationMadonnaliljan är en mycket pampig växt, som sprider en ljuvlig doft under blomningsperioden (juni-juli). Blommorna är stora och trattformade. Den verkar trivas bra i soliga och torra lägen.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 54:1. Madonnaliljan blir 100-150 cm hög (A) och får 15-20 blommor, som sitter i toppen av plantan (B). Bild på själva blomman (C). Det är synd att den fina doften inte går att förmedla på detta vis.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 54:2. En blomställning brukar ha ca 15-20 frökapslar (A). Varje kapsel består av tre stycken två-delade sektioner där varje sektion innehåller 25-30 frön (B). Längden av skalstrecken i B och C motsvarar 3 cm resp. 10 mm. Det lär finnas en fertil och en steril variant av madonnalilja. Jag tror att den avbildade madonnaliljan är fertil, eftersom jag har lyckats få några frön att gro.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 54:3. Småplantor av madonnalilja, uppdragna från frön. Bilden visar att madonnaliljan är en enhjärtbladig växt (monokotyledon) liksom andra liljeväxter. Datum: 2014-04-08.
Bilder på skadedjurSkadedjur
Bild­kommentarerFig. 54:4. Larver av liljebaggar med svart kletig avföring. För bilder och mer information om liljebaggar, se Tigerlilje-sidan. Datum: 2014-06-12.
Allmänna kommentarerLiljebaggar går endast på liljor av släktena Lilium och Fritillaria.

Referenser1. Barbro Forsberg, 2013. Liljornas fiende nummer ett. Natur & Trädgård, 2:50-51.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.