KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Gul kalla

KategoriExotiska perenner
Latinskt namnZantedeschia elliottiana
VäxtfamiljKallaväxter (Araceae)
Engelskt namnYellow calla lily or Golden arum lily
UrsprungSödra Afrika
ToxicitetBär och rotknölar från de flesta kallaväxter innehåller kristallina gifter, s.k. rafider, som utgörs av nålformade kalciumoxalatkristaller. Dessa rafider kan tränga genom huden och förorsaka värk och svullnader. Det finns alltså anledning att vara försiktig och använda engångshandskar om man vill ta vara på fröna.
Allmän informationGul kalla passar bäst att krukodlas och under sommarhalvåret bör man placera den utomhus i ett varmt och soligt läge. Denna art av är alltså inte härdig utan måste övervintras svalt (+5-10° C). Den kan förvaras mörkt eftersom bladen vissnar ner och i mars när ljuset börjar återvända kan man börja vattna (men försiktigt i början) igen.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 61:1. Blomman (hölsterblad och spadix) på denna kalla har en mycket intensivt gul färg, som man har svårt att slita ögonen från. De vitprickiga bladen är också mycket dekorativa.
FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 61:2. Varje blomma kan bilda 30-40 frökapslar och varje kapsel innehåller 3 frön. Frökapslarna bör sitta kvar på stjälken tills den har vissnat ner, för att fröna ska mogna ut.
Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 61:3. Frösådda småplantor av gul kalla. Det har gått två veckor mellan bilderna A och B. Plantorna på bilden B är färdiga att planteras i egna krukor. Datum: 2014-03-24 resp. 2014-04-06
Förökning genom delningZantedeschia elliottiana kan också förökas genom delning av rotsystemet.

Allmänna kommen­tarer

Jag är inte 100%igt säker på att den avbildade blomman verkligen är en Zantedeschia elliottiana. Den avbildade kallan är fertil och jag har sett olika uppgifter på fertiliteten hos Z. elliottiana.

Om du vet vad detta kan vara för art, så hör gärna av dig via kontaktbladet.

Referenser1. Michael Gullvert, 2014. Bland drakar och ödlor i våra svenska trädgårdar. Natur & Trädgård, 4:4-17.
2. Michael Gullvert, 2014. Michaels 12 favoriter. Natur & Trädgård, 4:18-25.
3. Michael Gullvert, 2013. Aroider. Göteborgstryckeriet. ISBN: 978-91-980517-1-1.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.