KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Svart kalla 'Schwarzwalder'

KategoriExotiska perenner
Latinskt namnZantedeschia hybrid
VäxtfamiljKallaväxter (Araceae)
Engelskt namnArum lily "Black forrest"
UrsprungSödra Afrika
ToxicitetBär och rotknölar från de flesta kallaväxter innehåller kristallina gifter, s.k. rafider, som utgörs av nålformade kalciumoxalatkristaller. Dessa rafider kan tränga genom huden och förorsaka värk och svullnader. Det finns alltså anledning att vara försiktig och använda engångshandskar om man vill ta vara på fröna, vilket dock inte är aktuellt för denna sterila hybrid.
Allmän informationZantedeschia-hybrider passar bäst att krukodlas, men kan även planteras ut i varma och soliga lägen under sommaren. Dessa kallor är alltså inte härdig utan måste övervintras svalt (+5-10° C). Den kan förvaras mörkt eftersom bladen vissnar ner och i mars när ljuset börjar återvända kan man börja vattna igen (men försiktigt i början). Om växten trivs, så kan den med tiden bli mycket omfångsrik och man kan behöva dela upp den på flera krukor.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Blomningstidjuli, augusti
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 62:1. "Schwarzwalder" är en namnsort av en Zantedeschia-hybrid, som är mycket iögonfallande. Hölsterblad och blomkolv är mycket djupt mörkröda, på gränsen till svarta. De vitprickiga bladen är också mycket dekorativa. Plantan kan bli 50-60 cm hög och blommorna är vackra under lång tid. Datum: 2013-7-11.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 62:2. Närbild på den svarta kallans blomma efter ett regnväder. Öppningen på den trattformade blomman är ca 6 x 10 cm och längden på "tratten" är ca 10 cm. Datum: 2017-09-01.

Förökning med frön

Svart kalla kan ej fröförökas.

KnölbilderKnöl
Förökning med knölarFig. 62:3.Svarta Zantedeschia-hybrider är sterila och bildar inga frön, men kan förökas genom att man plockar isär knölarna på hösten och sätter dem i nya krukor till våren. Om man förvarar knölarna i krukan under vintern, så kan man, som bilden visar, gräva upp knölarna när bladanlagen började sticka upp ur krukan på våren och sedan plantera om dem i nya krukor. Knölen i mitten, som har tre bladanlag håller på att dela upp sig och efter ytterligare ett års odling kan de tre knölarna lätt tas isär. Bilden visar också att rötterna utvecklas från ovandelen av knölen. Datum: 2015-04-17.

Referenser1. Michael Gullvert, 2014. Bland drakar och ödlor i våra svenska trädgårdar. Natur & Trädgård, 4:4-17.
2. Michael Gullvert, 2014. Michaels 12 favoriter. Natur & Trädgård, 4:18-25.
3. Michael Gullvert, 2013. Aroider. Göteborgstryckeriet. ISBN: 978-91-980517-1-1.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.