KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Jättevallmo, orange

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnPapaver pseudoorientale
VäxtfamiljVallmoväxter (Papaveraceae)
Engelskt namnOriental poppy
UrsprungDen tempererade delen av Afrika, Asien och Europa.
Allmän informationJättevallmon har magnifika blommor, som tyvärr vissnar efter 1-2 dygn, men om man har några etablerade plantor, så kommer de med nya blommor under några dagars tid. Blommorna har en mycket intensiv orange-röd färg, som man knappast undgår att lägga märke till, och de kan bli upp till 20 cm i diameter.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 63:1. Jättevallmon blir ca. 1 m hög (A) och blommorna, som brukar komma i juni, har en diameter på 10-20 cm (B). Frökapslarna (C) pryder också sin plats i trädgården, men växten blir så småningom lite skräpig. Det kan därför vara bra att samodla den med andra växter, som kommer senare. Eftersom jättevalmon blir ganska hög, så passar den att stå i bakgrunden. Om hösten blir mild, brukar jättevallmon blomma i september också, men då får den inte så många blommor.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 63:2. En frökapsel bildar massor av frön, som kan sås på växtplatsen i maj eller förodlas inomhus för tidigare utveckling av plantorna. Frösådda plantor bör börja blomma andra året och sedan utvecklar de fler och fler blommor för varje år.

De totala längderna av skalstrecken i de infällda bilderna till vänster och till höger motsvarar 5 mm resp. 1 mm.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 63:3. Som synes av bilden är det lätta att så lite för många frön, men när man skolar om dem kan man ha 3-5 småplantor i varje kruka, som kan sättas ut när risken för nattfrost är över.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.