KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Jättevallmo, rosa

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnPapaver pseudoorientale
VäxtfamiljVallmoväxter (Papaveraceae)
Engelskt namnOriental poppy
UrsprungUrsprungsformen kommer från den tempererade delen av Afrika, Asien och Europa.
Allmän informationJättevallmon har magnifika blommor, som tyvärr vissnar efter 1-2 dygn, men om man har några etablerade plantor, så kommer de med nya blommor under några dagars tid. Växten blir så småningom lite skräpig. Det kan därför vara bra att samodla den med andra växter, som kommer senare. Eftersom jättevalmon blir ganska hög, så passar den att stå i bakgrunden. Blommorna kan bli upp till 15 cm i diameter. Om hösten blir mild, brukar jättevallmon blomma i september också, men då får den inte så många och inte heller så stora blommor.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 64:1. Jättevallmon blir ca. 1 m hög och blommorna, som brukar komma i juni, har en diameter på 10-12 cm. Frökapslarna (se B och C) pryder också sin plats i trädgården.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 64:2. Blomman hos rosa jättevallmo är magnifik med sin storlek och de sidentunna kronbladen. Blomman vissnar dock efter någon dag, men både knoppar och frökapslar är mycket dekorativa och har man bara ett stort bestånd av jättevallmo, så blommar de i alla fall under en lite längre tid.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 64:3. En frökapsel bildar massor av frön, som kan sås på växtplatsen i maj eller förodlas inomhus för tidigare utveckling av plantorna. Frösådda plantor bör börja blomma andra året och sedan utvecklar de fler och fler blommor för varje år. Som synas av bilden, så är det bara en bråkdel av fröna, som har mognat ut (möjligen beroende på en ovanligt torr sommar) och på den infällda bilden B kan man se två färdigutvecklade frön vid pilarna.

De totala längderna av skalstrecken i A och B motsvarar 2 cm resp. 2 mm.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.