KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Vårklynne

KategoriGrönsaker m.m.
SynonymerFältsallat, mâchesallat, vintersallat
Latinskt namnValerianella locusta
VäxtfamiljVändrotsväxter Valerianaceae
Engelskt namnCorn salad, Lamb's lettuce and Mâche.
UrsprungNorra Afrika, västra Asien och delar av Europa.
Allmän informationVårklynne eller vintersallat (se synonymer ovan), som man kallar den för som grönsak, kan man skörda långt in på hösten tills den täcks av snö och väldigt tidigt på våren. Vintersallat är ofta den första primören man kan skörda på våren och de små bladrosetterna är mycket dekorativa på serveringsfatet. När den sedan blommar i juni får den en starkare sötaktig aromatisk smak, men kan ändå användas i sallader.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 68:1. Bilden visar den första bladrosetten, som kommer upp mycket tidigt på våren (A) och blommande vårklynne i juni. Blommorna är mycket små och vita.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 68:2. Fröna kommer några veckor efter blomningen. Man kan då klippa av hela plantor och låta dem torka över en hink. Sedan kan massor av frön tas till vara från hinken. Sedan kan man eftertorka fröna på ett fat under någon vecka (A). Den andra bilden (B) visar en närbild på frön.

Vårklynne självsår sig mycket lätt på växtplatsen och har man odlat den en gång, så behöver man knappast så den igen. Växten blir aldrig ett besvärligt ogräs eftersom den är annuell och har ett grunt rotsystem.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.