KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Sparris

KategoriGrönsaker m.m.
Latinskt namnAsparagus officinalis
VäxtfamiljSparrisväxter (Asparagaceae)
Engelskt namnAsparagus
UrsprungNorra Afrika, västra Asien och Europa.
Allmän informationSparris är en av de trevligaste grönsakerna man kan odla på våra breddgrader. Att äta nyskördad sparris är en höjdare och eftersom man måste låta plantan växa upp efter midsommar, så får man en fin dekoration av grönsakslandet. Sedan lyser de röda bären vackert på hösten. Plantan blir 100-150 cm hög, men skotten som ska ätas, bör inte vara längre än ca 20 cm.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 78:1. Bilden visar de nya skotten på en väletablerad planta av sparris.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 78:2. Sparrisplantor kan lätt dras upp från frön, som brukar ha hög grobarhet (nästan 100 %). De bör sås i februari för att plantorna ska bli så stora som möjligt under första året. Man kan givetvis inte skörda sparris under första året och inte heller under andra året. Under tredje året kan man skörda 2-3 skott från varje planta och därefter kan man skörde allt, som kommer upp före midsommar, men sedan måste man låta skotten växa upp, så att plantan kan samla kraft till nästa säsong.

Sparis trivs bäst i sandblandad jord och den behöver mycket gödsel efter midsommar. Om man vill skörda vit sparris, ska man kupa upp jorden runt plantorna, vilket man inte behöver om man föredrar grön sparris.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 78:3. Fröna till plantorna på bilden såddes den 23 februari och efter tre veckor syns resultatet på bild A. Efter ytterligare en vecka (B) är plantorna färdiga att skolas om till varsin lite större kruka. Plantorna kan sedan sättas ut när frostrisken är över.

Bilder från andra platserOdling
Bild­kom­men­tarerFig. 78:4. År 2007 var ett fantastiskt sparrisår i vår trädgård, men efter det blev skördarna sämre för varje år på grund av att kvickroten växte in i sparrislandet och tog över. År 2013 kunde vi nästan inte skörda ett enda skott. Sparrislandet har därför gjorts om och nu ligger det mitt i ett grönsaksland med bara ettåriga grönsaker för att jag ska kunna gräva bort alla kvickrotsrötter, som försöker leta sig in i sparrislandet.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.