KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Japansk akleja

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnAquilegia flabellata
VäxtfamiljRanunkelväxter (Ranunculaceae)
Engelskt namnJapanese Fan Columbine
UrsprungÖstra Asien och Japan
ToxicitetAkleja innehåller s.k. cyanogena glykosider och vid nedbrytning av dessa bildas vätecyanid, som är giftigt. Aklejan innehåller dock endast små mängder av dessa cyanogena glykosider, så förgiftningsrisken är mycket liten.
Allmän informationEn lågväxande (ca 25 cm) och mycket fin akleja, som passar bra i stenpartier och även trivs i halvskugga. Japansk akleja blommar tidigare (redan i början av juni) än många andra aklejasorter.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
BlomningstidApril, maj
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 82:1. Färgvarianten av japansk akleja, som visas på bilderna, är troligen en s.k. Ministar. Det finns flera andra färgvarianter.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 82:2. Alla aklejasorter självsår sig lätt och har man en gång planterat in dem i trädgården, så brukar de dyka upp igen varje år och ofta på nya ställen. Har man flera olika namnsorter, så kan de korsa sig med varandra och man kan få nya färgvarianter. Bild A visar två frökapslar där den högra är mogen att skörda. Bild B visar två torra frökapslar med frön, som man lätt kan tömma frökapseln på om den inte redan är tömd av vinden. Hela längden av skalstrecket motsvarar 3 mm. Datum: 2014-06-12 resp. 06-26.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 82:3. Fröna till småplantorna på bild A såddes en månad före fotograferingen. Plantorna på bild B är ca 3 månader gamla och utplanterade i nya krukor. Datum: 2014-04-28 resp. 2014-06-19.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.