KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Valnöt, manchurisk

KategoriTräd och Buskar
Latinskt namnJuglans mandshurica
VäxtfamiljValnötsväxter Juglandaceae
Engelskt namnManchurian walnut
UrsprungÖstra Asien
Allmän informationManchurisk valnöt är ett mycket vackert träd och det anses vara betydligt härdigare än vanligt valnötsträd (Juglans regia), som det alltså liknar till utseendet. Manchurisk valnöt ska tåla att växa i zon IV-V medan vanlig valnöt endast bör odlas i zon II eller möjligen zon III.

Nötterna från Manchurisk valnöt är ätliga, men små och svåra att få ut.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 84:1. Frukten och nöten på bilden kommer från ett träd av manchurisk valnöt, som växer i Uppsala-trakten. Jag har försökt att dra upp plantor från nötter, som kommer från detta träd, men det har hittils inte lyckats. Jag gör ett nytt försök i år (2019). Längden på skalstrecket motsvarar 11 cm. Datum för bild: 2019-10-22.

Fruktskalet ska tas bort och sedan kan man plantera nötterna i sandblandad jord, som ställs kallt (runt 0°C) över vintern. Fram på vårkanten tas sådden fram och så småningom kommer plantorna.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 84:2. Plantorna på bilden kommer inte från de avbildade frukterna utan från frukter,som har samlats in i Wiesbaden i Tyskland. Plantorna har skolats om en gång och sedan planterats ut. De har nu överlevt flera vintrar utomhus och verkar trivas bra i vår trädgård. Datum: 2014-06-19 (t.v.) och 2018-09-17 (t.h.).

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.