KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kängurutass

KategoriExotiska perenner
Latinskt namnAnigozanthos flavidus
VäxtfamiljKängurutassväxter (Haemodoraceae)
Engelskt namnKangaroo paw
UrsprungSydvästra Australien
Allmän informationKängurutass är en märklig växt med intensivt röda blommor, som är ludna på utsidan. Insida är grön och ståndarknapparna (6 st) är gula. Blomknopparna (se nedan) liknar i någon mån en kängurutass. Bladverket kan bli upp till 100 cm högt och blomställningarna upp till 200 cm höga, men så stor blir växten troligen inte i Sverige om man inte odlar den i växthus. Kängurutass odlas lämpligen i kruka eftersom den inte är härdig i vårt klimat. Den trivs dock utomhus på sommaren och under vintern kan man troligen övervintra växten frostfritt. Växten, som aldrig får torka ut, ska stå så soligt som möjligt under sommaren.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerfig. 86:1. Bild A visar hela kängurutassväxten, som står i en kruka, bild B visar en blomställning med knoppar och bild C visar en utslagen blomma. I Australien anses kängurutass vara en av de vackraste inhemska växterna, som man kan ha i sin trädgård och där är den naturligtvis fullt härdig.

Förökning med frönKängurutass kan förökas med frön eller genom delning av plantan. Mer information kommer här om vi lyckas få frön av vår planta.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.