KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kantnepeta

KategoriHärdiga perenner
SynonymerKantmynta
Latinskt namnNepeta x faassenii
VäxtfamiljKransblommiga växter (Lamiaceae)
Engelskt namnGarden catmint or Faassen's catnip
UrsprungSydvästra Europa och Nordafrika (liten nepeta) samt Kaukasus, Turkiet och norra Iran (bergnepeta).
Allmän informationKantnepeta passar, som namnet antyder, i kanter på rabatter. Växten trivs i soliga och torra lägen. Blommorna har en vacker blå nyans och bladverket är blågrönt. Bladen är rundade medan kattmyntans blad är spetsiga. Kattmyntans blommor är vita med röda prickar. Hela växten har en aromatisk doft och blommorna besöks gärna av nektarsugande insekter.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 87:1. Bilden visar en blomställning (A) och en närbild på blomman (B) av kantnepeta.

Förökning med frönOm man sår frön från kantnepeta får man plantor med nya egenskaper eftersom kantnepetan är en hybrid, som inte är fröäkta. Enligt vissa uppgifter är huvuddelen av fröna sterila.

Bilder på sticklingarSticklingar
Förökning med sticklingarFig. 87:2. Kantnepeta förökas bäst genom delning av plantan eller med sticklingar. Bilden visar en stickling, som har stått i vatten under ca 3 veckor. Den är färdig att planteras i sandblandad jord och hållas fuktig tills den har rotat sig.

Allmänna kommen­tarerKantnepeta är en hybrid mellan liten nepeta (Nepeta nepetella) och bergnepeta (Nepeta racemosa). Kantnepeta förväxlas ibland med Kattmynta (Nepeta cataria), som är en egen art.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.