KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kirskål

KategoriOgräs
SynonymerKers
Latinskt namnAegopodium podagraria
VäxtfamiljFlockblommiga växter (Apiaceae)
Engelskt namnGround elder, herb gerard, bishop's weed, goutweed or snow-in-the-mountain
UrsprungAsien och Europa
Allmän informationKirskål är ett flerårigt och mycket svårbekämpat ogräs, som förökar sig genom jordstammar och genom frön. Jordstammarna går lätt av om man försöker dra upp plantan och från de delar av jordstammen, som blir kvar i jorden växer det upp nya plantor. Om kirskålen växer på ett begränsat område, kan man gräva upp området och plocka bort rötterna, men man får inte lämna en enda rotbit kvar eller också får man vara mycket uppmärksam på det som kommer upp senare. Ett problem kan vara att det finns buskar eller träd i området där kirskålen kan slinka in med sina rötter och då kan det bli svårt att bli kvitt växten. Om man regelbundet kan ta bort allt som kommer upp från rötterna, så kommer dessa så småningom att dö på grund av näringsbrist.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidjuni, juli
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 95:1. Bilden visar blad av kirskål (A) samt blomställningen (B), som är typisk för flockblommiga växter. Denna bild kommer inte från vår trädgård.

Bilder från andra platserOdling
Bild­kom­men­tarerFig. 95:2. Bilden visar hur det kan gå om kirskålen får växa ohämmat (A). Bild B visar försök att tränga undan kirskål med hjälp av myskmadra. Platsen, som bilden visar, var för några år sedan helt täckt med kirskål. Vid pinnen i mitten på bilden sattes en planta av myskmadra (har små vita blommor) och några år senare kan man se att myskmadran har spridit sig och delvis förträngt kirskålen. Ett problem med denna metod är dock att myskmadran är en skuggväxt medan kirskålen trivs i både skugga och sol. Datum: 2015-06-21.

Allmänna kommen­tarerVarning: Kirskål finns med på Naturvårdsverkets preliminära "Svarta lista" över mindre önskvärda växter på grund av sitt mycket invasiva växtsätt. Sådana växter kan utgöra ett hot mot den biologiska mångfalden om man inte håller dem i schack.

Späda blad av kirskål är ätliga och kan tillagas som kål eller spenat. Det finns många metoder beskrivna på hur man kan bli kvitt kirskål, men den enda helt säkra metoden är, tyvärr, att flytta.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.