KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Studentnejlika

KategoriHärdiga perenner
SynonymerBrinnande kärlek
Latinskt namnSilene chelcedonica
VäxtfamiljNejlikväxter (Caryophyllaceae)
Engelskt namnBurning love, dusky salmon, Maltese-cross, flower of Bristol or Jerusalem cross
UrsprungSödra Europa till östra Asien.
Allmän informationStudentnejlika är en anspråkslös och lättodlad växt, som är mycket vacker med sina intensivt orange-röda blommor. Studentnejlika har nästan samma färg på blommorna som praktklätt och de tillhör ju samma växtfamilj. Växten blir ca 50 cm hög och blomställningen sitter i toppen på växten. Blomställningen innehåller 10-50 blommor, som är ca 2 cm i diameter.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Blomningstidjuli
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 166:1. A. Här växer det studentnejlikor ibland brännässlor på en skräphög i närheten av vår tomt. B. Närbild på den vackra blomställningen. Datum: 2016-07-19.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 166:2. Närbild på studentnejlikans blomma, som är lysande röd med dragning åt orange och blir ca 2 cm i diameter. Datum: 2017-08-24.
FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 166:3. Studentnejlika är lätt att fröföröka. Fröställningarna samlas in när de är torra eller nästa torra. Sedan kan de eftertorkas en tid inomhus och därefter är det bara att vända på kapslarna, så rinner fröna ut. Dessa bör förvaras svalt och torrt till nästa säsong. A. Bilden visar torkad fröställning, frökapslar och frön. B. Närbild på frön. Hela längden av skalstrecken motsvarar 1 cm resp. 3 mm. Datum: 2016-09-23.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.